Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Θλίψη, αλλά και θυμό σκόρπισε στις τάξεις των μελών της Αστυνομίας η είδηση του θανάτου του Αστυφύλακα Πέτρου Ελευθερίου εν ώρα καθήκοντος, αφού ελλείψεις και προβλήματα στο σώμα, μεγιστοποιούν την επικινδυνότητα του επαγγέλματος.  

Μιλώντας στη εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, ο κ. Λοϊζίδης, πρόεδρος της συνετεχνίας «Ισότητα», εξέφρασε την ευχή του ο Πέτρος να είναι ο τελευταίος, αλλά ταυτόχρονα διατύπωσε την εκτίμηση του ότι δεν πρόκειται να είναι.  

«Δεν υπάρχει έρρυθμη λειτουργία» στην Αστυνομία ανέφερε ο ο κ. Λοϊζίδης, σημειώνοντας ότι τα αστυνομικά τμήματα είναι υποστελεχωμένα και στελεχώνονται σε μεγάλο ποσοστό από δόκιμους. 

Αναφερόμενος στο μοιραίο περιστατικό της Παρασκευής, ο κ. Λοϊζίδης, ξεκαθάρισε ότι αρχικά ο Αστυφύλακας Ελευθερίου θα ανταποκρινόταν μόνος του στο περιστατικό. Τυχαία δύο μοτοσικλετιστές που βρίσκονταν στον αστυνομικό σταθμό Ορόκλινης για άλλη καταγγελία, ενημερώθηκαν για το περιστατικό και μετέβησαν στο σημείο για να βοηθήσουν στην αποκοπή του δρόμου.  

Ο βαθμός επικινδυνότητας είναι τεράστιος, κάτι το οποίο μεγιστοποιείται ακόμη περισσότερο, από τις ελλείψεις που υπάρχουν, ανέφερε. Ταυτόχρονα, τόνισε, πολλά ζητήματα χρίζουν αλλαγής στο σώμα, αφού ο «Πέτρος ήταν ένας από εμάς. Αυτός που ηγείται θα έπρεπε να βγει μπροστά, να πει ότι έφυγε ένα παιδί της αστυνομίας», γεγονός το οποίο δεν έγινε.  

Για απαρχαιωμένο εξοπλισμό, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ισότητας, ενώ 5,5 χιλιάδες αστυνομικοί δεν έχουν προσωπικό εξοπλισμό.  

Παράλληλα το θέμα των απλήρωτων υπερωριών, παραμένει άλυτο, ενώ ο κ. Λοϊζίδης εξέφρασε τη δυσπιστία του για τις υποσχέσεις των αρμοδίων.  

«Έχουν κάνει την Αστυνομία security στα γήπεδα»  

 Ανεπίτρεπτη κρίνεται η κατάσταση γύρω από την αστυνόμευση των ποδοσφαιρικών αγώνων. Όπως δήλωσε ο κ. Λοϊζίδης, 500 άτομα κλήθηκαν για δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες, με την υπόλοιπη Κύπρο να «παγώνει». Μεταξύ των μελών που κλήθηκαν είναι μέλη της λιμενικής, της ΥΑΜ και άλλων υπηρεσιών.  

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν στις 29/03 από το αρμόδιο υπουργείο, ο κ. Λοϊζίδης, ξεκαθάρισε ότι πέντε εκ των εννέα μέτρων είναι επιχειρησιακά, ωστόσο μετέπειτα η υπουργός δήλωσε ότι δεν παρεμβαίνουν στα επιχειρησιακά της αστυνομίας. Αναφερόμενος στη σύσταση της «Αντιοχλαγωγικής», ο Πρόεδρος της «Ισότητας», είπε πως «βαφτίσαμε 20 άτομα Αντιοχλαγωγική, που πρόκειται για μέλη της ΜΑΔΔ, που ούτως ή άλλως πήγαιναν στους αγώνες».

Καταγγελία μεταναστών σε ΑΔΥΠΑ - Στάσιμη η απέλαση τους 

Αναφερόμενος σε περιστατικό όπου μετανάστες επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, ο κ. Λοϊζίδης, εξήγησε ότι η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου από το 2022. Ωστόσο η απέλαση των συγκεκριμένων μεταναστών, έχει παγοποιηθεί, αφού προέβησαν σε καταγγελία στην ΑΔΥΠΑ.  

Πυρά εξαπέλυσε και προς τους «ψευδοσωτήρες» των μεταναστών ο κ. Λοϊζίδης, αφού όπως είπε «ψευδοσωματία» ξεζουμίζουν κονδύλια εκμεταλλευόμενοι αθώες ψυχές των μεταναστών. Η ανοχή δεν θα συνεχιστεί όπως είπε, και η διερεύνηση θα φτάσει ως το κόκκαλο.