Τηλεόραση Ραδιόφωνο
]-π

Tο μήνυμα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να φροντίσουν τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο, έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος λέγοντας ότι «όσοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα δεν εισβάλλουν, αναζητούν καλωσόρισμα».

Μιλώντας σε μια συνάντηση επισκόπων και νέων από όλη τη Μεσόγειο στη Μασσαλία, πρόσθεσε ότι η μετανάστευση είναι «μια πραγματικότητα της εποχής μας, μια διαδικασία, που περιλαμβάνει τρεις ηπείρους γύρω από τη Μεσόγειο και που πρέπει να τυγχάνει χειρισμού με σοφή προνοητικότητα, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρωπαϊκής ανταπόκρισης».

Οι δηλώσεις του Πάπα - που έγιναν ενώπιον του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η κυβέρνηση σχεδιάζει σκληρότερα μέτρα για τον έλεγχο της μετανάστευσης - ακολουθούν την επιμονή του κατά την άφιξή του στη Γαλλία την Παρασκευή ότι «πρέπει να διασωθούν οι άνθρωποι, που κινδυνεύουν να πνιγούν όταν εγκαταλειφθούν στα κύματα».

Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλους αριθμούς αφίξεων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχει πυροδοτήσει την πολιτική ατζέντα από την περασμένη εβδομάδα, όταν χιλιάδες άνθρωποι αποβιβάστηκαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Ο Πάπας φάνηκε επίσης να σχολιάζει τη γαλλική εσωτερική πολιτική, στοχεύοντας σε δύο από τα έργα του Μακρόν για υποβοηθούμενους θανάτους και την εγγραφή του δικαιώματος στην άμβλωση στο γαλλικό Σύνταγμα.

Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν να «παραμεριστούν, με τα ψεύτικα προσχήματα ενός υποτιθέμενου αξιοπρεπούς και «γλυκού» θανάτου που είναι πιο «αλμυρός» από τα νερά της θάλασσας», προειδοποίησε ο Ποντίφικας.

Μίλησε επίσης για «αγέννητα παιδιά, που απορρίπτονται στο όνομα ενός ψευδούς δικαιώματος στην πρόοδο, που είναι αντίθετα μια υποχώρηση στις ιδιοτελείς ανάγκες του ατόμου».