Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Λιβύη

Η Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος την Κυριακή διέψευσε ότι οι πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας οδήγησαν σε 11.300 θανάτους αφού τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφεραν αυτόν τον απολογισμό, επικαλούμενη την ομάδα διάσωσης.

«Είμαστε σοκαρισμένοι που βλέπουμε το όνομά μας να μπλέκεται με αυτά τα στοιχεία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Βεγγάζη ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου της Λιβύης, Ταουφίκ Σούκρι, προσθέτοντας ότι «ενισχύουν επιτείνουν τη σύγχυση και την αγωνία των οικογενειών των αγνοουμένων».

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι η έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) που ανέφερε ότι τουλάχιστον 11.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 10.000 αγνοούνται στη Ντέρνα μετά την καταιγίδα Ντάνιελ που σάρωσε τη Μεσόγειο και την πόλη και άλλους παράκτιους οικισμούς, επικαλέστηκε τη Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο για τον αριθμό.

Εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου όμως, είπε ότι δεν έχει δημοσιεύσει απολογισμό και παρέπεμψε το Reuters στους κυβερνητικούς εκπροσώπους, λέγοντας ότι «τα στοιχεία αλλάζουν και η Ερυθρά Ημισέληνος δεν είναι υπεύθυνη για αυτό».

Αξιωματούχος της διοίκησης που διοικεί την ανατολική Λιβύη, ο Δρ. Οσάμα Αλ-Φάχρι, δήλωσε: «Ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής είναι 3.252 και είναι αυτοί που έχουν ταφεί».

Είπε ότι 86 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός για τους αγνοούμενους, γιατί υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που έχουν πεθάνει και κανείς δεν ήρθε να τους αναφέρει, επιπλέον του γεγονότος ότι υπάρχουν διπλές εγγραφές σε διάφορα νοσοκομεία», δήλωσε ο Αλ-Φάχρι, διευθυντής γραφείου για τον υπουργό Υγείας στα ανατολικά.

Άλλοι Λίβυοι αξιωματούχοι αναφερθηκαν προηγουμένως αριθμό νεκρών άνω των 5.000, μεταδίδει το Reuters.

Η OCHA ανέφερε ότι περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, καθώς η πρόσβαση είχε περιοριστεί στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, όπως η Ντέρνα, όπου εκτοπίστηκαν τουλάχιστον 30.000.

Διεθνείς οργανισμοί έχουν στείλει βοήθεια έκτακτης ανάγκης και διάφορες χώρες έχουν στείλει προμήθειες και άλλη βοήθεια, αλλά ο OCHA είπε ότι χρειάζονταν πολύ περισσότερα.

Εργαζόμενοι πολιτικής προστασίας από την Αλγερία χτένισαν τα ερείπια πολυώροφων κτιρίων με έναν σκύλο για να βοηθήσουν στον εντοπισμό τυχόν επιζώντων.

Ολόκληρες συνοικίες της Ντέρνα, με εκτιμώμενο πληθυσμό τουλάχιστον 120.000 κατοίκους, παρασύρθηκαν ή θάφτηκαν στη λάσπη. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 891 κτίρια καταστράφηκαν στην πόλη, της οποίας ο δήμαρχος είπε ότι μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους 20.000 άνθρωποι.

Ένας άλλος κάτοικος είπε ότι δεν ήξεραν τι να κάνουν στη συνέχεια.

«Ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα, ακούμε φήμες, κάποιοι προσπαθούν να μας καθησυχάσουν, άλλοι λένε ότι πρέπει να φύγετε από την πόλη ή να μείνετε εδώ. Δεν έχουμε νερό και πόρους», είπε στο Reuters.

Η έκθεση του ΟCHA ανέφερε ότι οι αρχές της Λιβύης εντόπισαν τουλάχιστον 55 παιδιά δηλητηριασμένα από μολυσμένο νερό στη Ντέρνα, όπου οι άστεγοι μένουν σε αυτοσχέδια καταφύγια, σχολεία ή σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

Τα νερά της πλημμύρας είχαν μετατοπίσει νάρκες ξηράς και άλλα πυρομαχικά που είχαν απομείνει από πολυετείς συγκρούσεις, θέτοντας επιπλέον κίνδυνο για τους χιλιάδες εκτοπισμένους που μετακινούνται, ανέφερε.