Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αγία Σοφία

Αντικείμενο συζήτησης αποτελεί το τελευταίο 24ωρο στην Τουρκία, η απόφαση της Άγκυρας, για κλείσιμο της Αγίας Σοφίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης, σεισμικής προστασίας και αποκατάστασης του ιστορικού χριστιανικού τόπου λατρείας που λειτουργεί ως τέμενος από το 2020.

Τα έργα, σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους, αναμένεται να διαρκέσουν πολλά χρόνια, ενδεχομένως και για «δύο γενιές» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η είδηση που δημοσιεύθηκε από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Τις αναφορές αυτές ωστόσο ήρθε  να διαψεύσει  το Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με το Κέντρο: «Ο ισχυρισμός ότι η αποκατάσταση του τζαμιού της Αγίας Σοφίας θα διαρκέσει 50 χρόνια και ότι θα είναι κλειστό για λατρεία και επισκέψεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν ευσταθεί. Το πρώτο στάδιο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024 και το δεύτερο στάδιο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό για προσκυνητές και επισκέπτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Φόβοι για οριστικό κλείσιμο

Αρκετοί είναι εκείνοι στην Τουρκία, που διατυπώνουν την άποψη πως η απόφαση αυτή επί της ουσίας αποτελεί πολιτικό τέχνασμα για ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο-άρση της λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Φιλοκυβερνητικοί αναλυτές θυμούνται μάλιστα και την περίπτωση της Μονής της Χώρας, γνωστής σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί η οποία αποφασίστηκε να μετατραπεί  σε τζαμί το 2020 μαζί με την Αγία Σοφία, αλλά λόγω έργων αποκατάστασης δεν έγινε μέχρι σήμερα.

Ένας εξ’ αυτών, ο Τζοσκούν Μπασμπούγ δηλώνει ότι: «Το τζαμί Kariye (Moνή της Χώρας) είναι μια οδυνηρή εμπειρία από την οποία μπορείτε να αντλήσετε μαθήματα. Έχουν περάσει 2,5 χρόνια από την απόφαση, αλλά η αποκατάσταση στη Μονή της Χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτός είναι ο φόβος μου… Όπως έγινε και στο τζαμί της Μονής της Χώρας, η αναστήλωση που αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία να μη μετατραπεί σε κλείσιμο».

Ειδικοί πάντως τονίζουν  πως η Αγία Σοφία έχει υποστεί πολλές φθορές με το πέρασμα των αιώνων και χρειάζονται σοβαρά έργα συντήρησης, ενώ υποστηρίζουν πως υπάρχουν και σημεία που κινδυνεύουν με κατάρρευση, σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού.