Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιπξ

Με αφανισμό κινδυνεύουν τα ενδημικά είδη της Κύπρου, από ξένους εισβολείς που έκαναν την εμφάνιση τους το τελευταίο διάστημα και χαρακτηρίζονται χωροκατακτητικοί.

Αυτό κατέδειξε διεθνής έρευνα που διενήργησαν 86 ερευνητές από 49 χώρες, ανάμεσα τους και η Δρ. Αγγελική Μαρτίνου, Εντομολόγος στην Υγειονομική Μονάδα της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι, και ερευνητική συνεργάτιδα του Κέντρου Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου.

Στην Κύπρο έχουν ανιχνευτεί περισσότερα από χίλια 270 ξενικά είδη, όπως η ακακία, η Ινδική Μάινα, η βαλτοκαραβίδα, το κουνουπόψαρο, το μικρό μυρμήγκι της φωτιάς, το λεοντόψαρο και ο λαγοκέφαλος (ΚΑΡΤΑ)

Παγκοσμίως υπάρχουν 37 χιλιάδες ξενικά είδη από τα οποία γύρω στα 3.500 είναι εισβλητικά, και η εισαγωγή τους σε νέες περιοχές έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της κάθε περιοχής, καθώς και στην αειφόρο ανάπτυξη, και ανθρώπινη υγεία.

Διεθνής έκθεση

Τα ξενικά-εισβλητικά ή χωροκατακτητικά είδη, είναι οργανισμοί, οι οποίοι μεταφέρονται σε νέες τοποθεσίες εκτός του εύρους της φυσικής εξάπλωσης τους, ακούσια ή εκούσια, μέσω ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Μπορούν να προκαλέσουν την εξαφάνιση του 60% των ζώων και φυτών σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Το παγκόσμιο κόστος των επιπτώσεων της «εισβολής» χωροκατακτητικών ειδών, υπολογίζεται σύμφωνα με την έκθεση στα 423 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και θα συνεχίσει να τετραπλασιάζεται ανά δεκαετία.