Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πατατοπαραγωγοί.

Μπλόκο στο Υπουργό Γεωργίας έστησαν οι πατατοπαραγωγοί λίγο πριν εισέλθει χθες βράδυ στο Διεθνές φεστιβάλ Πατάτας στην Ξυλοφάγου, ζητώντας τη στήριξη της κυβέρνησης λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής.

Οι πατατοπαραγωγοί παρέταξαν  τα τρακτέρ τους έξω από το χώρο του Φεστιβάλ, και υποδέχθηκαν τον Υπουργό με μια πατάτα στο σχήμα καρδίας 

Ο πατατοπαραγωγός, Ανδρέας Διοικητής ανέφερε πως «είναι η αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στο νερό, στα λιπάσματα και στο πετρέλαιο, ενώ ένα άλλο πρόβλημα είναι και οι εργάτες. Ακόμα θέμα για μας είναι και τα δασίτικα χωράφια, όπου για ένα τέτοιο χωράφι πληρώνω 40 ευρώ ενοίκιο, ενώ ξόδεψα πέντε χιλιάδες για να το επιχωματώσω».   

Οι πατατοπαραγωγοί απαιτούν τη συνέχιση της επιδότησης  των €130 ανά δεκάριο που τους δόθηκε πέρσι λόγω πολέμου στην Ουκρανία και υψηλού κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκύπριας Ένωσης Πατατοπαραγωγών, Αντρέα Κάρυο, «90-95  αν πας σε μικορμάγαζα θα την βρεις και ένα ευρώ αλλά ο παραγωγός παίρνει 40 -50 σεντ. Αυτή η τιμή είναι ζημία για τον παραγωγό. Ζητούμε  για να κρατηθούμε στην ζωή και να παράγουμε στον τόπο μας  να καλύψει και το κράτος μέρος του αυξημένου κόστους».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, δήλωσε ότι «διευθετήθηκε συνάντηση και στις 14 του μήνα θα βρεθούμε για να συζητήσουμε τα προβλήματα και να δούμε ποιες λύσεις μπορούμε να δώσουμε».

Ενώ από την εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την δημοσιονομική πειθαρχία.

Σημείωσε ότι «για κάθε ευρώ που δίνεται θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένο, θα πρέπει να είναι αιτιολογημένο  και να τυγχάνει της έγκρισης του Υπουργείου Οικονομικών  και θα πηγαίνει εκεί όπου πραγματικά το χρειάζεται. Οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι».

Σύμφωνα με τους πατατοπαραγωγούς τα λιπάσματα αυξήθηκαν κατά 135%, το πετρέλαιο κατά το 70% και  το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 95%.