Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πθξ

Τη σημασία της διατήρησης ενιαίου μετώπου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, η οποία δέχθηκε την Παρασκευή αντιπροσωπεία των αδελφοποιημένων με τον Δήμο Λύσης, Δήμων Κιλκίς, Λήμνου και Αβδήρων, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Βουλή. Σημειώνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπία βρίσκεται στην Κύπρο έπειτα από πρόσκληση για συμμετοχή στην εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης Λύσης» που διοργάνωσε την Πέμπτη ο Δήμος Λύσης. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Δήμαρχος, Ανδρέας Καουρής, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λύσης.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, η Πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Δήμου Λύσης και εξήρε τη σημασία που διαδραματίζει ο θεσμός των αδελφοποιήσεων πόλεων, ο οποίος, όπως ανέφερε, επιτελεί σημαντικό έργο στην προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ λαών, και δη Ελλάδας και Κύπρου, τους οποίους ενώνουν αδελφικοί και ιστορικοί δεσμοί και ταυτόσημα πολιτισμικά στοιχεία.

Η περαιτέρω ενδυνάμωση της άριστης συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και η διατήρηση της μνήμης και της παράδοσης, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, ενισχύονται μέσω εκδηλώσεων και δράσεων, όπως αυτές που πραγματοποιούν οι Λυσιώτες αγωνιζόμενοι για επιστροφή στα πάτρια εδάφη τους, με τη συμμετοχή αδελφοποιημένων με τη Λύση δήμων της Ελλάδας.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τόνισε δε τη σημασία διατήρησης ενιαίου μετώπου σύμπλευσης προς αντιμετώπιση της εντεινόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νεκρή ζώνη, πιο πρόσφατα στην περιοχή της Πύλας και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ προχωρεί στην ισλαμοποίηση των κατεχομένων και στην αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου μέσω του συνεχιζόμενου εποικισμού.

Επισήμανε, συναφώς, ότι η στάση αρχών που ορθώς τηρεί η διεθνής κοινότητα στην περίπτωση της Ουκρανίας, την οποία εξαρχής στήριξε η Κύπρος, πρέπει να ισχύσει και στην περίπτωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η κ. Δημητρίου σημείωσε, επίσης, ότι οι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας αποτελούν μεν θετικό βήμα, αλλά η έκβασή τους θα εξαρτηθεί από τη βούληση και τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Καουρής και μέλη της αντιπροσωπείας υπογράμμισαν τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους αδελφοποιημένους δήμους και έκαναν ειδική αναφορά στη στρατιωτική θητεία του Γρηγόρη Αυξεντίου στη Δοϊράνη του Δήμου Κιλκίς και στην ύπαρξη οικισμού με το όνομα Αυξέντιο στον Δήμο Αβδήρων προς τιμήν του ήρωα της ΕΟΚΑ.

Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία η κ. Δημητρίου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τον θεσμικό ρόλο και το έργο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της ουσιαστικής δράσης που αναπτύσσει το Σώμα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Η κ. Δημητρίου τόνισε, τέλος, τη σημασία περαιτέρω κινητοποίησης των νέων στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης και ευρύτερα στην πολιτική ζωή, και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσει η Βουλή των Αντιπροσώπων προς αυτή την κατεύθυνση.