Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βιασμός

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η ανοδική πορεία που έχουν τα τελευταία χρόνια οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Γεγονός που προβληματίζει την Αστυνομία και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Για τις προσπάθειες των αρμοδίων να μπει ένα τέλος στον «Γολγοθά» αυτών των παιδιών έκανε λόγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η Διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων του Αρχηγείο Αστυνομίας, Κυριακή Λαμπριανίδου.

Σύμφωνα με την κ. Λαμπριανίδου οι αριθμοί από μόνοι τους προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς για το 2023, οι καταγγελίες παρουσιάζουν αύξηση περίπου 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί 219 καταγγελίες σε σχέση με 197 την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Σημείωσε παράλληλα ότι η πλειοψηφία των καταγγελιών αφορά άτομα του στενού οικογενειακού ή φιλικού κύκλου, γενικότερα άτομα εμπιστοσύνης των παιδιών.

Αναφορικά με το ποσοστό των καταγγελιών που οδηγείται στο δικαστήριο, η κ. Λαμπριανίδου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό, κάτι που αποτελεί επιτυχία. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά-θύματα αρνούνται να συνεργαστούν, με αποτέλεσμα να μην καταχωρούνται υποθέσεις.

Ενώ σχολίασε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί πολύ καλές καταδίκες κατηγορουμένων.

Όλα αυτά, την ώρα που νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης διερευνά η Αστυνομία, με τις λεπτομέρειες των όσων γίνονται τον τελευταίο χρόνο πίσω από τις κλειστές πόρτες να τρομάζουν. Φερόμενος ως δράστης ο ανάδοχος πατέρας του κοριτσιού, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Θύμα, κορίτσι 14 ετών, και φερόμενος ως δράστης ο ηλικίας 49 ετών ανάδοχος πατέρας της τον οποίο η ανήλικη κατήγγειλε για βιασμό.

Η 14χρονη, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, ζούσε τους τελευταίους 12 μήνες ένα πραγματικό εφιάλτη. Και τελικά δεν άντεξε. Αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της και ενημέρωσε την ανάδοχη μητέρα της για όσα απαράδεκτα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες, με αποτέλεσμα η τελευταία να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία

Χθες ο 49χρονος ανάδοχος πατέρας οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου και σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία αποφασίστηκε η παραπομπή του σε δίκη στο Κακουργιοδικείο τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι τα θύματα βίας στην οικογένεια μπορούν να προβαίνουν σε καταγγελίες ή να λαμβάνουν συμβουλές μέσω της Γραμμής του Πολίτη στο 1460, ή απευθείας από το Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια στο 22-808442, ενώ όταν ευρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να καλούν το 112 / 119.