Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αγγλία καύσωνας

Σε πορτοκαλί αντί κίτρινο αναβάθμισε η Υπηρεσία Προστασίας Υγείας Ην. Βασιλείου τον συναγερμό για τη δημόσια υγεία λόγω των συνθηκών καύσωνα που έχουν ενσκήψει στην Αγγλία.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της χώρας προειδοποιεί ότι η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει παρατεταμένη υψηλή για την εποχή θερμοκρασία, που αναμένεται να φτάσει ακόμα και τους 32 βαθμούς Κελσίου την Τετάρτη και την Πέμπτη στα νοτιοανατολικά.

Ήδη από σήμερα Τρίτη ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ενδεχομένως στους 31 βαθμούς, μετά από τους 30 που καταγράφηκαν τη Δευτέρα στη νότια Αγγλία και στη νοτιοανατολική Ουαλία, στην αρχή μιας εβδομάδας, που θα είναι πιο ζεστή στην Αγγλία από την Ίμπιζα, την Αγία Νάπα και την Αθήνα, όπως επισήμαναν οι Βρετανοί μετεωρολόγοι.

Η υψηλότερη θερμοκρασία στο Ην. Βασίλειο φέτος ήταν οι 32,2 βαθμοί Κελσίου στις 10 και στις 25 Ιουνίου.

Ο συναγερμός για τη δημόσια υγεία ισχύει έως το βράδυ της Κυριακής και καλύπτει όλη πλην της βορειοανατολικής Αγγλίας, όπου ισχύει κίτρινος συναγερμός.

Ο πορτοκαλί συναγερμός σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό οι καιρικές συνθήκες να έχουν αντίκτυπο στο σύστημα δημόσιας υγείας NHS συνολικά, καθώς και σε άλλους τομείς, με το σύνολο του πληθυσμού να διατρέχει κίνδυνο.

Ο υποδεέστερος κίτρινος συναγερμός συνεπάγεται κίνδυνο για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Την Τετάρτη και ενδεχομένως την Πέμπτη μάλιστα προβλέπεται «τροπική νύχτα», δηλαδή νύχτα με θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών Κελσίου.

Η ασυνήθιστη άνοδος της θερμοκρασίας αποδίδεται σε ένα σύστημα υψηλής πίεσης πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο προκαλείται από ενισχυμένο ρεύμα αέρα λόγω των τροπικών καταιγίδων στο δυτικό Ατλαντικό και βαθιές περιοχές χαμηλής πίεσης εκεί.