Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμβόλιο

Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα 1η Σεπτεμβρίου το προσαρμοσμένο εμβόλιο Comirnaty που αναπτύχθηκε από την BioNTech-Pfizer για το στέλεχος XBB.1.5 της COVID-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, το εμβόλιο αυτό αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στη μάχη κατά της νόσου. Πρόκειται για την τρίτη προσαρμογή που γίνεται σε αυτό το εμβόλιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέες παραλλαγές της COVID.

Το εμβόλιο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, έχει εγκριθεί για ενήλικες, παιδιά και βρέφη ηλικίας άνω των 6 μηνών. Σύμφωνα με τις προηγούμενες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στους ενήλικες και στα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω που χρήζουν εμβολιασμού θα πρέπει να χορηγείται μία μόνο δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους κατά της COVID-19.

Η έγκριση, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση της Επιτροπής, χορηγείται κατόπιν αυστηρής αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στο πλαίσιο του μηχανισμού ταχείας αξιολόγησης. Η Επιτροπή ενέκρινε αυτό το προσαρμοσμένο εμβόλιο με ταχεία διαδικασία, ώστε τα κράτη μέλη να μπορέσουν να προετοιμαστούν εγκαίρως για τις φθινοπωρινές εκστρατείες εμβολιασμού.

Σε δήλωση της χθες η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, χαιρέτισε την ιδιαίτερα έγκαιρη έγκριση του επικαιροποιημένου εμβολίου κατά της COVID, το οποίο θα στοχεύσει τις αναδυόμενες και εξαπλούμενες παραλλαγές. Όπως είπε η κ. Κυριακίδου, η COVID-19 θα κυκλοφορήσει παράλληλα με την εποχική γρίπη κατά την προσεχή φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο και θα πρέπει όλοι να είναι έτοιμοι. «Αυτή η δυνητική διπλή απειλή θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα ευάλωτα άτομα και θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία και τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Ο εμβολιασμός είναι το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτουμε απέναντι και στους δύο αυτούς ιούς και, ως εκ τούτου, ενθαρρύνω όλους όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, και ιδίως τα πλέον ευάλωτα άτομα, να ακολουθήσουν τις επιστημονικές συστάσεις και να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε η Κύπρια Επίτροπος.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως με τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, η Επιτροπή εξακολουθεί να διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση στα τελευταία εγκεκριμένα εμβόλια κατά της COVID-19 σε ποσότητες που απαιτούνται για την προστασία των ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού τους και την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής εξέλιξης του ιού.

Σύμφωνα με τη δήλωση του ECDC και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με την επικαιροποίηση της σύνθεσης των εμβολίων κατά της COVID-19 για τις νέες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, η BioNTech-Pfizer προσάρμοσε το εμβόλιό της κατά της COVID-19 ώστε να στοχεύει το στέλεχος XBB.1.5 της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2. Το προσαρμοσμένο εμβόλιο αναμένεται επίσης να αυξήσει το εύρος της ανοσίας απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα καθώς και στις αναδυόμενες παραλλαγές.

Η τροποποίηση της σύμβασης με την BioNTech-Pfizer που υπογράφηκε τον Μάιο του 2023 διασφαλίζει ότι, κατά τα επόμενα χρόνια, τα κράτη μέλη θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια προσαρμοσμένα στις νέες παραλλαγές της COVID-19.