Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ργ

Περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια παιδιά από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 400.000 εκτοπισμένων στο εξωτερικό, επιστρέφουν σήμερα (01/09) στο σχολείο, για δεύτερη χρονιά από τότε που η Ρωσία εισέβαλε σε ουκρανικό έδαφος.

«Η δεύτερη 1η Σεπτεμβρίου μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας. Οι Ρώσοι προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν το έθνος μας (...) Το έθνος έχει διατηρήσει τη δυνατότητα των παιδιών να πηγαίνουν στα ουκρανικά σχολεία», έγραψε σήμερα (1/9) στο Telegram ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, Αντρίι Γερμάκ.

Για αυτή την έναρξη της σχολικής χρονιάς «στα σχολεία μας φοιτούν 3.623.169 παιδιά», εκ των οποίων τα 400.000 στο εξωτερικό που «παραμένουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα», διευκρίνισε.

Τα μαθήματα θα δίνονται διά ζώσης για το 44,9% των μαθητών, εξ αποστάσεως για το 24,4% και σύμφωνα με μεικτό σύστημα για το 30,7%, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 3.750 σχολεία έχουν καταστραφεί «από ρωσικούς πυραύλους και βόμβες» από την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022.

Όταν οι μάχες διεξάγονται στα ανατολικά και νότια της χώρας, οι μεγάλες πόλεις που βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου υποφέρουν τακτικά από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις ή από επιθέσεις drones.

Το Κίεβο έγινε και πάλι στόχος μιας «μαζικής» επίθεσης το πρωί της Τετάρτης (30/8), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα. Η επίθεση αυτή χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη «από την άνοιξη» από τις τοπικές στρατιωτικές αρχές.

Πάντως σε ορισμένες μεγάλες πόλεις, έχουν δημιουργηθεί υπόγεια καταφύγια για να επιτρέπουν στους δασκάλους να συνεχίζουν τα μαθήματά τους σε περίπτωση που σημάνουν οι σειρήνες για πιθανούς βομβαρδισμούς.

«Οι μαθητές και οι δάσκαλοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε αυτή την πραγματικότητα», έγραψε ο διοικητής του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι επίσης στο Telegram.

«Αλλά το κυριότερο είναι ότι τα παιδιά μας σπουδάζουν (...) Γιατί η γνώση και ο πολιτισμός είναι αυτά που μας διακρίνουν από τον εχθρό. Είναι οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το σημερινό μέτωπο και πάνω στους οποίους θα χτιστεί το μέλλον της χώρας μας», είπε.

Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί από τις αρχές Ιουνίου μια δύσκολη αντεπίθεση στα νότια και ανατολικά της χώρας σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει τα εδάφη που κατέλαβαν οι δυνάμεις της Μόσχας.

Πηγή: cnn.gr