Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Αριθμούς που προκαλούν ανησυχία, ανακοίνωσε η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Υπερβολική Δόση.

165 άνθρωποι στην Κύπρου έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2004 έως σήμερα λόγω υπερβολικής δόσης ουσιών, ενώ το 2022 υπήρξαν πέντε θάνατοι, οι οποίοι για πρώτη φορά δεν οφείλονταν στη χρήση οπιοειδών, αλλά στη χρήση διεγερτικών ουσιών.

Η Αρχή Αντιμετώπισης εξαρτήσεων Κύπρου επιδιώκει να δημιουργήσει μια κοινωνία που κατανοεί καλύτερα την σημασία της υπερβολικής δόσης ουσιών, ιδιαίτερα γύρω από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο συνδυασμός χρήσης ουσιών με αλκοόλ ή/και βενζοδιαζεπινών.

Θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Υπερβολική Δόση είναι «Αναγνωρίζοντας τους ανθρώπους που περνούν απαρατήρητοι».

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία, το 2021 σημειώθηκαν στην ΕΕ τουλάχιστον έξι χιλιάδες 166 θάνατοι από υπερβολική δόση ουσιών, με τους περισσότερους να συνδέονται με την πολλαπλή χρήση ουσιών, η οποία κατά κανόνα σχετίζεται με το συνδυασμό παράνομων οπιοειδών, άλλων παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, φαρμάκων και αλκοόλ.

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση ουσιών και σε ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής για όσους έχουν χάσει τη ζωή τους από υπερβολική δόση ουσιών η Αρχή σε συνεργασία με το Δήμο Λευκωσίας φώτισαν συμβολικά με λιλά χρώμα την Πλατεία Ελευθερίας.