Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στέλλα Κυριακίδου

Η θετική γνωμοδότηση για το προσαρμοσμένο εμβόλιο κατά της υποπαραλλαγής Omicron XBB.1.5 είναι σημαντική για την προστασία όσων έχουν ανάγκη ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα, αναφέρει σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Επίσης, η κ. Κυριακίδου σημειώνει ότι η θετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για προσαρμοσμένο εμβόλιο για νέα παραλλαγή της COVID19, είναι σημαντική «ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα για να διασφαλιστούν ισχυρά επίπεδα προστασίας για όσους έχουν ανάγκη, ειδικά για τους πιο ευάλωτους».

Ο ΕΜΑ εξέδωσε σήμερα θετική γνωμοδότηση για το φάρμακο, ανακοινώνοντας ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) συνέστησε την έγκριση ενός προσαρμοσμένου εμβολίου Comirnaty που στοχεύει την υποπαραλλαγή Omicron XBB.1.5. Το εμβόλιο - γνωστό ως Comirnaty Omicron XBB.1.5 - πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της COVID19 σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών.

Σύμφωνα με προηγούμενες συστάσεις του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών που χρειάζονται εμβολιασμό θα πρέπει να κάνουν μία δόση, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού τους για την COVID19.

Τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών μπορεί να λάβουν μία ή τρεις δόσεις ανάλογα με το αν έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό ή έχουν περάσει COVID19.