Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρη

Περισσότερα από 1.300 σχολεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή το 2022 και άλλα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ανακοίνωσε την Τρίτη η UNICEF.

Οι επίμονες επιθέσεις σημαίνουν ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου των παιδιών σχολικής ηλικίας εκεί παρακολουθούν τα μαθήματα πλήρως και αυτοπροσώπως και πολλά από αυτά ξεχνούν όσα έχουν ήδη μάθει, ανέφερε.

Πέρα από την Ουκρανία, περισσότερα από τα μισά παιδιά των οποίων οι οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τους χώρους πολεμικής σύγκρουσης σε επτά χώρες δεν είναι εγγεγραμμένα στην εθνική εκπαίδευση, δήλωσε η UNICEF, επικαλούμενη γλωσσικά εμπόδια και υπερβολικά εκτεταμένα εκπαιδευτικά συστήματα.

Ορισμένα σχολεία έχουν δεχθεί άμεσα χτυπήματα και άλλα έχουν κλείσει προληπτικά σε 18 μήνες επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα.

«Μέσα στην Ουκρανία, οι επιθέσεις σε σχολεία συνεχίστηκαν αμείωτες, αφήνοντας τα παιδιά βαθιά στεναχωρημένα και χωρίς ασφαλείς χώρους για μάθηση», ανέφερε η UNICEF.

Ο πόλεμος ακολούθησε τις παύσεις ένεκα της COVID, που σημαίνει ότι ορισμένα παιδιά της Ουκρανίας αντιμετώπιζαν προβλήματα για τέταρτη συνεχή σχολική χρονιά καθώς επιστρέφουν στα μαθήματα αυτή την εβδομάδα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ανέφερε η UNICEF.

«Αυτό όχι μόνο οδήγησε τα παιδιά της Ουκρανίας να αγωνίζονται για να προχωρήσουν στην εκπαίδευσή τους, αλλά αγωνίζονται επίσης να διατηρήσουν όσα έμαθαν όταν τα σχολεία τους λειτουργούσαν πλήρως», δήλωσε η Regina De Dominicis, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Περίπου οι μισοί από τους δασκάλους της Ουκρανίας έχουν αναφέρει επιδείνωση των ικανοτήτων των μαθητών στη γλώσσα, την ανάγνωση και τα μαθηματικά, είπε, προσθέτοντας ότι έχουν χάσει την αίσθηση της ασφάλειας και των φιλιών που μπορεί να προσφέρει το σχολείο σε όσους υπομένουν τον πόλεμο.