Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αεροδρομιο λαρνακας

Χάος επικρατεί στα αεροδρόμια της Βρετανίας παρά το γεγονός πως η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας δήλωσε ότι εντοπίστηκε και διορθώθηκε το τεχνικό ζήτημα που επηρέασε το σύστημα προγραμματισμού πτήσεων χθες (28/08). 

Από το χάος που προκλήθηκε δεν έμεινε ανεπηρέαστη και η Κύπρος, με συνολικά 7,000 επιβάτες να επηρεάζονται από ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων.

Όπως δήλωσε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο εκπρόσωπος Τύπου της Hermes Airports, Πιερής Παναγή, επηρεάστηκαν συγκεκριμένα στα δυο αεροδρόμια της Κύπρου:

Λάρνακα :24 πτήσεις, 18 καθυστερήσεις, 6 ακυρώσεις
Πάφος :21 πτήσεις, 16 καθυστερήσεις , 5 ακυρώσεις

Σε σχέση με το αεροδρόμιο Λάρνακα, από τις ακυρωθείσες, οι τέσσερις έχουν ήδη προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη, ενώ για τις υπόλοιπες δύο αναμένεται ο νεότερος προγραμματισμός τους συντόμως. Σχετικά με τις πτήσεις που καθυστέρησαν, κάποιες αναχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι υπόλοιπες θα πραγματοποιηθούν σήμερα. 

Σχετικά με το Αεροδρόμιο Πάφου, η πλειοψηφία των επηρεαζόμενων πτήσεων, έχουν είτε πραγματοποιηθεί είτε προγραμματιστεί. 

Ενώ εκτίμησε πως το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί, το πρόβλημα θα επιλυθεί οριστικά.

Θέλει χρόνο η εξομάλυνση

Καθυστερήσεις παρατηρούνται από όλες τις αεροπορικές που πετάνε και από τους ελληνικούς προορισμούς προς βρετανικά αεροδρόμια. Το πρόβλημα με τον προγραμματισμό πτήσεων επηρέασε την ικανότητα του συστήματος να επεξεργάζεται αυτόματα τα σχέδια πτήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχέδια πτήσεων έπρεπε να επεξεργάζονται χειροκίνητα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο όγκο, εξ ου και η απαίτηση για περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας. 

Από το χάος που προκλήθηκε δεν έμεινε ανεπηρέαστη και η Κύπρος καθώς έχουν ακυρωθεί τρεις πτήσεις από Λάρνακα και τέσσερις από Πάφο χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν προγραμματιστεί νέες πτήσεις. Παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν και καθυστερήσεις σε άλλες πτήσεις.