Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αεροδρόμιο Ευρώπη

Συνεχίζεται η αναστάτωση στα αεροδρόμια της Βρετανίας, παρά το γεγονός πως η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) δήλωσε ότι «εντοπίστηκε και διορθώθηκε» το τεχνικό ζήτημα που επηρέασε το σύστημα προγραμματισμού πτήσεων τη Δευτέρα.

Παράλληλα, θα πάρει αρκετές ώρες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

«Συνεργαζόμαστε τώρα στενά με αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια για να διαχειριστούμε τις πτήσεις που επηρεάζονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Οι μηχανικοί μας θα παρακολουθούν προσεκτικά την απόδοση του συστήματος καθώς επιστρέφουμε στην κανονική λειτουργία», ανέφερε η Nats σε ανακοίνωσή της.

Το πρόβλημα στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας προκάλεσε ντόμινο καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Περισσότερες από 500 πτήσεις προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ακυρωθεί από τις 14:30, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium.

Καθυστερήσεις παρατηρούνται από όλες τις αεροπορικές που πετάνε και από τους ελληνικούς προορισμούς προς βρετανικά αεροδρόμια, είτε πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», είτε ακόμη και για περιφερειακά αεροδρόμια (British Airways, Ryanair, easyJet, Jet2.com, Aegean, SKYexpress κ.α.).

Σημειωτέον ότι η σύνδεση Αθήνας - Λονδίνου είναι η πλέον δημοφιλής για το αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ ειδικά αυτή την περίοδο, λόγω της τουριστικής σεζόν, είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση με το Ηνωμένο Βασίλειο και με απευθείας πτήσεις τσάρτερ από δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς προς αντίστοιχα βρετανικά αεροδρόμια, με τα αεροπλάνα επίσης να έχουν καθηλωθεί αναμένοντας το «πράσινο φώς» από Βρετανία. Πάντως κάποιες πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί νωρίτερα, από το πρωί, κατάφεραν και αναχώρησαν προς Ηνωμένο Βασίλειο, με τους φορείς της αγοράς να συστήνουν σε κάθε περίπτωση στους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με την αεροπορική τους, εφόσον δεν έχουν ήδη λάβει προσωποποιημένο μήνυμα από την εταιρεία με την οποία έχουν κάνει την κράτησή τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση τη βρετανικής υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

Εντοπίσαμε και αποκαταστήσαμε το τεχνικό πρόβλημα που επηρέασε το σύστημα προγραμματισμού πτήσεων σήμερα το πρωί. Συνεργαζόμαστε τώρα στενά με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια για να διαχειριστούμε τις πτήσεις που επηρεάστηκαν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Οι μηχανικοί μας θα παρακολουθούν προσεκτικά την απόδοση του συστήματος καθώς θα επιστρέφουμε στην κανονική λειτουργία.

Το πρόβλημα με τον προγραμματισμό πτήσεων επηρέασε την ικανότητα του συστήματος να επεξεργάζεται αυτόματα τα σχέδια πτήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχέδια πτήσεων έπρεπε να επεξεργάζονται χειροκίνητα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο όγκο, εξ ου και η απαίτηση για περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας.

Προτεραιότητά μας είναι πάντα να διασφαλίζουμε ότι κάθε πτήση στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ασφαλής και λυπούμαστε ειλικρινά για την αναστάτωση που προκαλεί αυτό. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία για πληροφορίες σχετικά με το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την πτήση σας.

Αποκαθίσταται το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία

Μετά τη Βρετανία αποκαθίσταται το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία.

Συνέπεια του προβλήματος είναι ότι οι πτήσεις προς ιταλικά αεροδρόμια αλλά και από τη δυτική Ιταλία προς άλλες περιοχές της Ευρώπης να καθυστερούν σημαντικά. Ενδεικτικό των καθυστερήσεων είναι πως 150 πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια που περνάνε πάνω από τον ιταλικό εναέριο χώρο, καθυστερούν και αυτές.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως είναι μικρότερο το πρόβλημα στην Ιταλία -ως προς τις καθυστερησείς των πτήσεων- σε σχέση με την Αγγλία.

Πηγή: Protothema.gr