Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μαθητές δημοτικού

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Πρώτοι επιστρέφουν την 1η Σεπτεμβρίου οι καθηγητές, ενώ θα ακολουθήσουν στις 4 Σεπτεμβρίου οι δάσκαλοι, στις 7 οι μαθητές μέσης εκπαίδευσης και τέλος στις 11 Σεπτεμβρίου οι μαθητές του δημοτικού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου διαβεβαίωσε ότι όλα τρέχουν βάση προγραμματισμού για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Θεωρούμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα ζητήματα ή προβλήματα γιατί έχει προηγηθεί αρκετός χρόνος διαλόγου με όλους τους εταίρους, προσπαθήσαμε να προβλέψουμε τυχόν προβλήματα και εννοείται αν έχουμε απρόβλεπτα γιατί πολλές συμβαίνουν αυτά στα σχολεία μας, είναι μια δυναμική διαδικασία η έναρξη της σχολικής χρονιάς είμαστε έτοιμοι με συγκεκριμένους τρόπους για να ανταπεξέλθουμε.», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας. 

Όσον αφορά στις όποιες μικρο-εκκρεμότητες, υπάρχουν η Υπουργός Παιδείας δήλωσε βέβαιη ότι με το πρώτο κουδούνι όλα τα σχολεία θα είναι πλήρως στελεχωμένα και οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα βιβλία, ενώ αναφερόμενη στα σχολεία-εργοτάξια τόνισε ότι η ασφάλεια των μαθητών και του προσωπικού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

«Γνωρίζουν όλοι ότι ναι σε κάποια σχολεία θα έχουμε έργα και αυτό είναι θετικό και θα συνεχίσει για όλη την χρονιά και τα επόμενα χρόνια ώστε να έχουμε κτίρια βελτιωμένα, επεκτάσεις ή και ανέγερσης. Αυτό που έχει σημασία είναι το θέμα της ασφάλειας για το οποίο δουλεύουμε συστηματικά.», ανάφερε η κ. Μιχαηλίδου.

Προτεραιότητα για το υπουργείο παιδείας αποτελούν, επίσης, τόσο το πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών όσο και το πρόγραμμα αξιολόγησης του μαθητή το οποίο τα τελευταία χρόνια είχε περάσει υπό συμπληγάδες.

«Από τον Σεπτέμβρη, σε λίγες δηλαδή ημέρες μπαίνει σε υλοποίηση η νέα μορφή του, το σύγχρονο εκπαιδευτικό παιδαγωγικό, μαθητοκεντρικό σύστημα αξιολόγησης στη μέση εκπαίδευση. Έμφαση θα δοθεί στις πολλαπλές μορφές αξιολόγησης όχι μόνο στην γραπτή εξέταση.», πρόσθεσε η Υπουργός. 

Η νέα χρονιά σε αριθμούς

9.323 πρωτάκια θα περάσουν για πρώτη φορά στις 11 Σεπτεμβρίου το κατώφλι του δημοτικού σχολείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 329 δημοτικά σχολεία ανά την Κύπρο στα οποία θα φοιτήσουν πέρα των 51.000 μαθητών.

Την ίδια ημέρα θα λειτουργήσουν επίσης 274 νηπιαγωγεία και εννέα ειδικά σχολεία ανά την Κύπρο.

Όσον αφορά στη Μέση Γενική Εκπαίδευση θα λειτουργήσουν 113 σχολεία στα οποία θα φοιτήσουν 41.605 μαθητές και μαθήτριες, εκ των οποίων οι 24.160 σε γυμνάσια και οι 17.445 σε λύκεια.

Θα λειτουργήσουν επίσης 16 σχολές τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στις οποίες θα φοιτήσουν πέραν των 4.800 μαθητών.