Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ρεύμα

Η ενδεχόμενη καθυστέρηση στην παραλαβή του καυσίμου οδήγησε χθες στη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ σήμερα, αναλόγως και της διαθεσιμότητας, θα ξεκινήσει ξανά η παροχή, δήλωσε την Πέμπτη στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), Βραχίμης Κουτσόλουκας.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό τύπο για διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα, ο κ. Κουτσόλουκας ανέφερε ότι χθες λήφθηκε ενημέρωση από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) ότι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα με την παραλαβή καυσίμων λόγω καιρικών συνθηκών, κάτι που θα συνεπαγόταν περιορισμούς στην ικανότητα για κάλυψη της ζήτησης και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Κουτσόλουκας σημείωσε ότι μέχρι να αξιολογηθούν τα δεδομένα σταμάτησε η παροχή στις κατεχόμενες περιοχές χθες, γύρω στο μεσημέρι. Εξήγησε ότι με βάση τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, διαφάνηκε ότι μπορεί να δοθεί μια ποσότητα ρεύματος, οπότε θα ξεκινήσει σήμερα ξανά η παροχή σε περιορισμένο βαθμό και θα αξιολογείται σε καθημερινή βάση αναλόγως του τι θα γίνει με τα καύσιμα.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται φορτίο καυσίμων και επειδή υπήρξε κάποια ανησυχία ότι θα καθυστερήσει λόγω καιρικών συνθηκών, προκειμένου να υπάρχει κάλυψη σε περίπτωση που καθυστερήσει, πρέπει να γίνει εξοικονόμηση της διαθέσιμης ποσότητας, προκειμένου, όπως είπε, «να ανταπεξέλθουμε σε περίπτωση καθυστέρησης».

Διευκρίνισε ότι εάν τελικά δεν υπάρξει καθυστέρηση, θα είναι εφικτή η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας λέγοντας όμως ότι εάν υπάρξει καθυστέρηση «θα πρέπει να λάβουμε μέτρα από πριν για να μην μείνουμε εκτεθειμένοι και να μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση». Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ικανές ποσότητες για να καλύψουν την ελεύθερη Κύπρο, ο κ. Κουτσόλουκας απάντησε θετικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα κάλυψης της ζήτησης στις ελεύθερες περιοχές.

Ερωτηθείς για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που δίνονται στις κατεχόμενες περιοχές ο κ. Κουτσόλουκας ανέφερε ότι γίνεται καθημερινός προγραμματισμός και αναλόγως των αναγκών που υπάρχουν και της διαθεσιμότητας και της ικανότητας, γίνεται σε τεχνικό επίπεδο συνεννόηση για το πόση ενέργεια θα δίνεται σε κάθε στιγμή και αυτό κυμαίνεται μέσα στη διάρκεια της μέρας.

Ο κ. Κουτσόλουκας είπε ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις κατεχόμενες περιοχές γίνεται στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο οποίο προβλέπεται ανταλλαγή ενέργειας όταν υπάρχει ανάγκη, η οποία θα συμψηφίζεται ενεργειακά.

Πρόσθεσε ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις για περισσότερες ανάγκες από πλευράς κατεχομένων και αποφασίστηκε ότι θα έπρεπε να γίνεται πληρωμή για την ενέργεια που δίνεται γιατί οι ποσότητες θα ήταν μεγάλες και δεν θα μπορούσαν να συμψηφιστούν ενεργειακά.

Εξήγησε ότι υπάρχουν ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις όπου γίνονται κάποια συμβόλαια, περιορισμένης διάρκειας, όπου συμφωνείται ένα ποσό για να πληρώνεται η ενέργεια και όσον υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται η παροχή.