Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτια μενιδι 10

Στάχτες και αποκαΐδια άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα με κόπους ετών και περιουσίες, σπίτια και οχήματα, να καταστρέφονται ολοσχερώς, ενώ την ίδια στιγμή στρέμματα γης αφανίστηκαν.

Οι αποκαρδιωτικές φωτογραφίες από το μέτωπο μαρτυρούν την ανυπολόγιστη καταστροφή που έχει συντελεστεί ενώ η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται.

θυτ6
6ρυ

Βελτιωμένη η εικόνα στην Πάρνηθα - Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

Την ίδια ώρα βελτιωμένη είναι η εικόνα στην Πάρνηθα στην οποία συνεισφέρουν και τα πτητικά μέσα με συνεχείς όμως αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά έχει κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή, στη νοητή ευθεία της λεωφόρου Πάρνηθος προς την κορυφογραμμή, δυτικά στο ύψος του τελεφερίκ. Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου Μενιδίου, Μπόσκιζα και προειδοποίηση για τους Θρακομακεδόνες.

Εκτός από το βασικό μέτωπο στους πρόποδες της Πάρνηθας στο δυτικό κομμάτι, η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει αναζωπυρώσεις ανατολικά από τη Μονή Κλειστών, μία περιοχή δύσβατη, καθώς οι χαράδρες εκεί δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμες. Επίσης, υπάρχει μία αναζωπύρωση στα δυτικά όπου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να την αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο σε περιοχές κοντά σε οικισμούς.

1

Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης η πυρκαγιά που βρισκόταν σε ύφεση και έκαιγε εντός χαράδρας, πήρε εκ νέου μεγάλες διαστάσεις και κινείται προς την κορυφογραμμής, δυτικά στο ύψος του τελεφερίκ. Στη μάχη από σήμερα το πρωί έχουν «ριχθεί» και τα εναέρια μέσα και ο Στρατός.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, τις πρώτες πρωινές ώρες τραυματίστηκε πυροσβέστης στην προσπάθειά του να κατασβήσει την πύρινη λαίλαπα στο Μετόχι. Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

1

Στο σημείο επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Σε ύφεση η φωτιά στον Έβρο - Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα

Σε ύφεση είναι αυτή τη στιγμή η φωτιά στον Έβρο, όπου δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα από Αλεξανδρούπολη έως Ροδόπη.

Με τη συνδρομή σε ανθρώπινο δυναμικό και πυροσβεστικά οχήματα από τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την αδιάλειπτη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, συνεχίζονται σήμερα οι προσπάθειες ανάσχεσης των πύρινων μετώπων στον Έβρο. Επίκεντρο το μεγάλο μέτωπο της Δαδιάς που είναι το πιο κρίσιμο για την περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Από εδάφους επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 36 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία με 4 πυροσβεστικά και δύο minibus, 64 πυροσβέστες από την Τσεχία με έξι πυροσβεστικά των τεσσάρων τόνων και τρία πυροσβεστικά των εννέα τόνων, 56 πυροσβέστες από τη Ρουμανία με 10 υδροφόρα οχήματα και ένα λεωφορείο, 48 πυροσβέστες από την Αλβανία με πέντε υδροφόρα οχήματα και τέσσερα βοηθητικά. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Οι συνεχιζόμενες και πολυάριθμες αναζωπυρώσεις και το απρόβλεπτο της πορείας των μετώπων της πυρκαγιάς, λόγω των ισχυρών ανέμων, είναι ο μεγάλος αντίπαλος στις αγωνιώδεις και υπεράνθρωπες προσπάθειες ελέγχου της πύρινης λαίλαπας. Οι διάσπαρτες μικροεστίες, τα «καντηλάκια», που σιγοκαίνε συναντώντας στο διάβα τους καύσιμη ύλη μετατρέπονται με τη βοήθεια του αέρα σε φλόγα που μόλις πάρει ύψος κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

πυρκαγια εβρος

Βοιωτία: Φόβοι να μην φτάσουν οι φλόγες την κορυφή του Ελικώνα 

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στη Βοιωτία, ιδιαίτερα στους οικισμούς Στείρι και Ζάλτσα όπου από νωρίς έχει δοθεί εντολή εκκένωσης. Μεγάλη έκταση έχει λάβει η φωτιά κοντά στο Κυριάκι, λόγω της έντασης των ανέμων. Ωστόσο η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη.

Προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους των οικισμών Περιστερά και Άγιο Νικόλαο, να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Οι αναζωπυρώσεις παραμένουν ο μεγάλος ο φόβος των δυνάμεων πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην περιοχή Κιριάκι Βοιωτίας και όσο υπάρχει το φως της ημέρας τα εναέρια μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στοχευμένες ρίψεις. 

Ανησυχία υπάρχει ιδιαιτέρως στις πλαγιές του Ελικώνα, όπου υπάρχουν μικρές εστίες, οι οποίες οδηγούν σε αναζωπυρώσεις. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αναχαιτήσουν την φωτιά, ώστε αυτή να μην περάσει την κορυφογραμμή και κατευθυνθεί στην άλλη πλευρά του Ελικώνα, όπου υπάρχει πυκνό ελατόδασος.

Κάηκαν κτίρια στην ιστορική μονή του Οσίου Λουκά

Θλιβερές είναι οι εικόνες από την ιστορική μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία, η οποία παραδόθηκε στις φλόγες, καίγοντας λοσχερώς τον περίβολο του ιστορικού μοναστηριού. Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν στο εσωτερικό της Μονής και έκαψαν ένα από τα παλαιότερα κτίρια, όπου σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σε αυτά κατά το παρελθόν φιλοξενούνταν παλιές εικόνες.

Ευτυχώς, έγκαιρα το μοναστήρι εκκενώθηκε από επισκέπτες και μοναχούς. Παράλληλα τη δική του μάχη έδωσε ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος που πάλεψε με τις φλόγες κλαίγοντας. Σημειώνεται ότι το μοναστήρι προστατεύεται από την UNESCO ενώ στο σημείο βρέθηκε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

1

Οργή Κικίλια: Αλητήριοι εμπρηστές θέτουν σε κίνδυνο ζωές

Αυστηρό μήνυμα από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια για τις απόπειρες εμπρησμού στην περιοχή του Αυλώνα.

«Κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές», ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το μεσημέρι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή του Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν εννιά απόπειρες εμπρησμού. Στις 08:13, στον Αυλώνα έγινε μία απόπειρα εμπρησμού, στις 08:57 στο Συκάμινο τρεις απόπειρες, στις 09:47 πάλι στο Συκάμινο τρεις προσπάθειες εμπρησμού, στις 10:51 βόρεια του Αυλώνα μία προσπάθεια, και στις 12:02 μ.μ. στους πρόποδες της Πάρνηθας, βόρεια του Αυλώνα, μία προσπάθεια, η οποία και πήρε διαστάσεις».

Αυτό που συμβαίνει, δεν είναι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό. Αναγνωρίστηκε ασημί αγροτικό ημιφορτηγό που πιθανόν εμπλέκεται στα περιστατικά. Γίνονται προσαγωγές υπόπτων», είπε ο υπουργός.

«Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα δεν θα γλιτώσετε θα σας βρούμε θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη», τόνισε.

Meteo: Τι είναι το «πυρονέφος» που δημιούργησε η φωτιά στην Πάρνηθα

Εκρηκτική εξάπλωση και ακραία συμπεριφορά παρουσίασε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης (23/08) η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες (22/08) στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, σύμφωνα με το meteo.

Ειδικότερα, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά εισήλθε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές. Αυτό οδήγησε αρχικά στην αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση να οδηγούνται προς την κορυφή της χαράδρας, θερμαίνοντας έτσι τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργώντας ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και «τράβηξε» την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο.

πυρονεφος

Χαρακτηριστικό αποτύπωμα της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η πυρκαγιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την πυρκαγιά (Εικόνα 2). Τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξή της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί τον δικό της καιρό).

πυρονεφος 2

Πηγή: cnn.gr & protothema.gr & ΕΡΤ