Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηρτ

Την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράτυπων μεταναστών, πέτυχε η Αστυνομία. Μεγάλη επιχείρηση από 40 και πλέον αστυνομικούς στη Λεμεσό και σύλληψη πέντε υπόπτων από τη Συρία. Σε εκκρεμότητα και άλλα εντάλματα, με ένα να αφορά τον εγκέφαλο του κυκλώματος. Για μηδενική ανοχή κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οδηγίες για σύσταση ειδικής ομάδας που θα επανεξετάσει τις πολιτικές που ακολουθεί η Κύπρος για τους Σύρους. 

Καίριο κτύπημα στα κυκλώματα διακινητών που μεταφέρουν μετανάστες στην Κύπρο πέτυχε η αστυνομία.

Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με πάσα μυστικότητα τον τελευταίο μήνα, στήθηκε συντονισμένη επιχείρηση στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή πέραν των 40 αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες και τμήματα.

Αποτέλεσμα η σύλληψη πέντε προσώπων από τη Συρία, τα οποία αποτελούν σύμφωνα με την Αστυνομία μέλη κυκλώματος διακινητών, με πλοκάμια στο Λίβανο, τη Συρία και την Τουρκία και με τη δράση τους στην Κύπρο να τοποθετείται κατά τους τελευταίους τρεις μήνες χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να επεκτείνεται σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για τουλάχιστον πέντε πρόσωπα ακόμη, μεταξύ των οποίων και ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης μεταναστών, τα οποία και αναζητούνται σε Κύπρο και εξωτερικό, σε συνεργασία με την Ιντερπολ και τη Γιούροπολ.

Στα χέρια των Διωκτικών Αρχών βρίσκονται διάφορα έγγραφα και άλλα τεκμήρια τα οποία και αξιολογούνται με τις ίδιες πάντα πληροφορίες μας να αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών ευρίσκονται και άλλοι 44 αλλοδαποί, με ύποπτη δράση και πιθανή σχέση με το κύκλωμα των Σύρων διακινητών της Λεμεσού. 

«Δεν θα υπάρξει καμία μα καμία ανοχή φυσικά θα ανταποκριθούμε στις διεθνείς μας υποχρεώσεις […] αλλά όλοι αυτοί που εκμεταλλεύονται το σύστημα της ΚΔ για εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, δεν είναι φιλόξενη η ΚΔ», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με ανακοίνωση η προεδρία της Δημοκρατίας, αποκάλυψε τη σύσταση ειδικής ομάδας με συγκεκριμένους όρους εντολής για εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών.  

«Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών έχει συσταθεί ειδική ομάδα με όρους εντολής την εξέταση αναθεώρησης της πολιτικής που αφορά σε Σύρους υπηκόους που ήδη βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και που εμπλέκονται σε κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω ροές. Έχουν, επίσης, δοθεί οδηγίες προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων».

Παρά την αύξηση στις θαλάσσιες ροές, οι αιτήσεις ασύλου είναι λιγότερες από πέρσι κάτι που αποδίδεται στις ενέργειες και μέτρα που λήφθηκαν το τελευταίο διάστημα.