Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΔΕΑ αγνοούμενοι

Aνασκαφές σε έξι χώρους στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές, αναζητώντας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αγνοουμένους, πραγματοποιεί η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ).

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, λειτουργός του Γραφείου της ΔΕΑ, ανέφερε αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι τρέχουσες ανασκαφές.  «Εχουμε πέντε στα κατεχόμενα και μία στις ελεύθερες περιοχές στον Στρόβολο, στις τέσσερεις αναζητούμε οστά Ε/Κ και στις άλλες δύο Τ/Κ».

Στα κατεχόμενα, το πρώτο συνεργείο είναι στην περιοχή των Στύλλων Αμμοχώστου, το δεύτερο στον Άγιο Λουκά Αμμοχώστου, ενώ ανασκαφές γίνονται και στην Αλόα, ακόμη μια στη Λάπηθο και ακόμη μια στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, κοντά στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ όπου η ΔΕΑ ψάχνει για Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες, είπε, προσθέτοντας ότι πραγματοποιούνται και ανασκαφές στο Στρόβολο.

Η ΔΕΑ, συνέχισε ο λειτουργός, ψάχνει για Τουρκοκύπριους σε πηγάδι στο Στρόβολο καθώς και στην Αλόα ενώ στις άλλες τοποθεσίες για Ελληνοκύπριους.

Σύμφωνα με τη ΔΕΑ, στους χώρους που γίνονται τώρα ανασκαφές δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί οστά.  «Δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια, η μνήμη των ανθρώπων δεν βοηθά και οι περιοχές έχουν αλλάξει, άρα χρειάζονται πολλές προσπάθειες για να πετύχουμε κάτι», ανέφερε.

Μέχρι στιγμής, το 2023, η ΔΕΑ έχει κάνει εκσκαφές σε 47 χώρους και εντοπίστηκαν οστά που αντιστοιχούν σε επτά άτομα. Το ποσοστό είναι χαμηλό και όσον περνούν τα χρόνια είναι πιο δύσκολο, είπε ο λειτουργός.

Επίσης, οι ρυθμοί είναι πιο αργοί λόγω των ψηλών θερμοκρασιών αφού οι ομάδες ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία με τον κώδικα θερμικής καταπόνησης και αναγκάζονται να σταματήσουν όταν δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.