Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Εφαρμόζεται η απαγόρευση χρήσης και κατοίκησης του συγκροτήματος «Άγιος Νικόλαος» στην κοινότητα της Χλώρακας, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη στο προεδρικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα της σύσκεψης.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι «στη σημερινή σύσκεψη για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Χλώρακα, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, του Υπουργού Εσωτερικών, της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, του Αρχηγού της Αστυνομίας και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αποφασίστηκε για λόγους ασφάλειας και υγείας, η άμεση εκτέλεση και εφαρμογή του διατάγματος της Επάρχου Πάφου ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2021 για απαγόρευση χρήσης και κατοίκησης του συγκροτήματος «Άγιος Νικόλαος» στην κοινότητα της Χλώρακας, δυνάμει του άρθρου 15 του Περί Οδών και Οικοδομών Νόμου. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο: 

1. Ξεκινά αμέσως η καταγραφή από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας και την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, στην παρουσία λειτουργών του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, όσων διαμένουν στο εν λόγω συγκρότημα.  Η καταγραφή θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023. 

2. Στη βάση των αποτελεσμάτων της καταγραφής: 

α. Οι αιτητές ασύλου που διαμένουν στο εν λόγω συγκρότημα κατά παράβαση του ‘Περί του Ορισμού Τόπου Διαμονής Αιτητών Διεθνούς Προστασίας εντός των Διοικητικών Ορίων της Κοινότητας της Χλώρακας Διάταγμα του 2020’ θα μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοφίνου, όπου θα τύχουν καθεστώτος άμεσης εξέτασης των αιτήσεών τους και παράλληλα θα τους δίνεται το δικαίωμα εθελούσιας αποχώρησης από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

β. Όσοι διαμένουν στο εν λόγω συγκρότημα και έχουν νόμιμο καθεστώς στη Δημοκρατία θα τους δοθεί περίοδος δύο εβδομάδων από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της καταγραφής για την εξεύρεση εναλλακτικής νόμιμης στέγης. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση ευάλωτων ατόμων και οικογενειών με ανήλικα παιδιά, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα παράσχει τη σχετική υποστήριξη. 

γ. Εξυπακούεται ότι στο πλαίσιο της καταγραφής, όσοι εντοπίζονται ότι βρίσκονται παράνομα στη Δημοκρατία θα συλλαμβάνονται και θα απελαύνονται αμέσως. 

3. Με την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων, η Κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για πιστή εφαρμογή του διατάγματος της Επάρχου Πάφου. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ρητές οδηγίες στην Αστυνομία όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην περιοχή της Χλώρακας για πλήρη διασφάλιση της δημόσιας τάξης». 

Ερωτηθείς αν θα σφραγιστεί ο χώρος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να μπορέσει να εφαρμοστεί το διάταγμα της Επάρχου Πάφου. 

Ικανοποίηση Κ.Σ. Χλώρακας για τα μέτρα μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο πρόερος του Κ.Σ. Χλώρακας Νικόλας Λιασίδης για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το συγκρότημα διαμερισμάτων στην Χλώρακα μετά την σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κ.Σ. Χλώρακας, ο κ. Λιασίδης ανέφερε πως "είμαστε ικανοποιημένοι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Υπουργούς και αρμόδιους φορείς για το σφράγισμα του συγκροτήματος και την απόφαση για εφαρμογή των διατάγμάτων του τέως Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή και της Επάρχου Πάφου Μαίρης Λάμπρου".

Αναμένουμε, πρόσθεσε ο κ. Λιασίδης, πράξεις και αυστηρή εφαρμογή των όσων μέτρων ανακοινώθηκαν με πρώτο στόχο την αποτροπή της εκ νέου κατοίκησης ή της ανακατάληψης του κτιρίου μέχρι να λυθούν τα προβλήματα που οδήγησαν στο κλείσιμο του.

Επεσήμανε επίσης πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητά του να επιλυθεί το πρόβλημα στη Χλώρακα για να μην αποτελέσει προηγούμενο και παράδειγμα για άλλες περιοχές.

Είπε τέλος πως για κάθε μέτρο έχουν τεθεί αυστηρά χρονοδιάγραμματα για το άμεσο και ομαλό σφράγισμα της οικοδομής και τη μετέπειτα φύλαξή του.