Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Μαστίζει το Κονγκό η επιδημία της χολέρας τους τελευταίους εφτά μήνες. Περισσότερα από οκτώ χιλιάδες παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν μολυνθεί από τη νόσο, ενώ σε όλη τη χώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από τριάντα-μία χιλιάδες περιστατικά, με την UNICEF να κρούει καμπανάκι κινδύνου.

Βαρύ είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει το Κονγκό καθώς σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η UNICEF από το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας, έχουν καταγραφεί 230 θάνατοι από την αρχή του έτους ενώ μολύνθηκαν 31 χιλιάδες 342 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τεράστιο ποσοστό αφορά σε παιδιά.

Εδώ και τρεις δεκαετίες μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις, οι οποίες προκαλούν μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμών, κάτι που κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη.

«Το μέγεθος της επιδημίας της χολέρας και η καταστροφή που απειλεί να φέρει πρέπει να προκαλέσουν συναγερμό. Υπάρχει κίνδυνος να συνεχίσει να εξαπλώνεται σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, όπου ήδη τα συστήματα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και ο πληθυσμός ειδικά τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα στην ασθένεια και δυνητικά στον θάνατο» αναφέρει η Σαμέζα Αμπντούλα συντονίστρια της UNICEF.

Εν μέσω της έξαρσης βίας, τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, υπήρξαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

«Στους καταυλισμούς εκτοπισμένων επικρατούν συνθήκες υπερπληθυσμού, που διευκολύνουν τη μετάδοση της χολέρας».

Όταν πρωτοεμφανίστηκε το 2017 η χολέρα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κόγνκο, έπληξε σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας, όπου καταγράφηκαν περισσότερα από 55 χιλιάδες περιστατικά και περισσότεροι από χίλιοι εκατό θάνατοι.

Η UNICEF απευθύνει έκκληση για χρηματοδότηση ύψους 62,5 εκατομμυρίων δολαρίων ώστε να μπορέσουν να ενισχυθούν οι δραστηριότητες πρόληψης και αντίδρασης της επιδημίας της χολέρας.