Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χελώνα Nissi Beach.

Ένα μοναδικό θέαμα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πολίτες το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου στην πολυσύχναστη περιοχή του Nissi Beach στην Αγία Νάπα, όταν χελώνα βγήκε στην άμμο της παραλίας για να γεννήσει τα αυγά της. Με αφορμή το περιστατικό, επικοινωνήσαμε με το Τμήμα Αλιείας, καθώς η ωοτοκία έγινε σε μη σηματοδοτημένη περιοχή. Το Τμήμα Αλιείας ανταποκρίθηκε αμέσως για την προστασία των αυγών.

Όπως φαίνεται στα βίντεο και τις φωτογραφίες που εξασφάλισε το Αnt1live, η χελώνα προχώρησε στην ωοτοκία, πολύ κοντά σε κρεβατάκια της παραλίας γύρω στις 23:30 το βράδυ. 

Ωστόσο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο δεν ήταν εκ των προτέρων σηματοδοτημένο από το Τμήμα Αλιείας, εγκυμονεί κινδύνους ως προς την ασφάλεια των αυγών. Κι αυτό γιατί το πρωί στο σημείο θα έσπευδαν παραθεριστές στο πλαίσιο των διακοπών τους, αγνοώντας ότι στον χώρο εναποτέθηκαν τα αυγά της χελώνας.

Το Ant1live επικοινώνησε με τον Λειτουργό Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Γιάννο Ιωάννου, ο οποίος σχολίασε ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση ωοτοκίας, καθώς οι χελώνες γεννάνε συνήθως στην επαρχία Πάφου, κυρίως στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και την Λάρα.

Σημείωσε ωστόσο, πως και κατά το παρελθόν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο μεμονωμένων ωοτοκιών στην περιοχή, με το Τμήμα Αλιείας να τοποθετεί ειδικό προστατευτικό κλουβί, για όσο διάστημα διαρκεί η περίοδος εκκόλαψης των αυγών. Περίοδος η οποία, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, διαρκεί περίπου εφτά (7) εβδομάδες.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ο κ. Ιωάννου προέβη σε συγκεκριμένες επισημάνσεις, προς όσους πολίτες γίνουν μάρτυρες αντίστοιχων περιπτώσεων. Καθώς η διαδικασία ωοτοκίας χελώνων, αντιμετωπίζεται ως κάτι ιδιαίτερο σημαντικό.

1) Όταν αντιληφθούν το ειδικό κλουβί του Τμήματος Αλιείας, να μην το πειράζουν καθοιονδήποτε τρόπο, καθώς μπορεί να δημιουργήσει δυσάρεστες επιπλοκές στην διαδικασία εκκόλαψης

2) Όταν εκκολαφθούν τα χελωνάκια, έλκονται από το πιο φωτεινό σημείο του ορίζοντα. Τις πλείστες φορές αυτό είναι στη θάλασσα, ωστόσο αν στην περιοχή υπάρχει πολύ φως, δεν αποκλείεται αυτά να κινηθούν ακόμη πιο βαθειά προς την στεριά. Γι’ αυτό αν υπάρχει κάποιο σπίτι, ή διεξάγεται μια εκδήλωση στην περιοχή, παρακαλούνται να μην έχουν πολύ έντονο φωτισμό τις βραδινές ώρες προς τα ξημερώματα. Αυτό ενδεχόμενα να οδηγήσει τα χελωνάκια να μην κινηθούν προς τη θάλασσα.
Σημαντικό επίσης, όταν εντοπιστεί χελώνα να προχωρά στην ωοτοκία, να μην την πλησιάζουν πολύ, ούτε να της ρίχνουν φως στο πρόσωπο, καθώς ενδέχεται να της προκαλέσουν ανησυχία και να επιστρέψει στη θάλασσα προτού αφήσει τα αυγά της.

3) Αν εντοπίσουν χελώνα να γεννά σε μη σηματοδοτημένη περιοχή, να επικοινωνούν αμέσως με το Τμήμα Αλιείας, για να προχωρήσει με τη σειρά του σε σηματοδότηση.

4) Η διαδικασία ωοτοκίας των χελώνων, είναι από τα μέσα περίπου Μαΐου, μέχρι και το τέλος Αυγούστου

Στην προκειμένη περίπτωση, η πολίτης που εντόπισε την χελώνα, επικοινώνησε με τον Λειτουργό του Τμήματος, ο οποίος και έδωσε τις οδηγίες σηματοδότησης του σημείου. Με την ελπίδα, όλη αυτή την κινητοποίηση, να είναι αρκετή για να έχει ευτυχή κατάληξη η όλη υπόθεση.

Μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τις χελώνες από το Τμήμα Αλιείας, πατώντας ΕΔΩ.

χελώνα Nissi Beach
χελώνα Nissi Beach