Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ζήτηση ρεύματος

Δεν είναι ιδιαίτερα ψηλή η ζήτηση ηλεκτρική ενέργειας λόγω του ότι είναι περίοδος διακοπών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ τη Δευτέρα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Χαρά Κουσιάππα, σημειώνοντας ότι υπάρχει επάρκεια ενέργειας.

Σύμφωνα με την κ. Κουσιάππα, η κατανάλωση ενέργειας τη Δευτέρα αναμένεται να φτάσει μέχρι τα 980 μεγαβάτ περίπου, παρόλη τη ζέστη, αφού είναι περίοδος διακοπών και αρκετός κόσμος απουσιάζει από τις πόλεις και τις εργασίες του.

Σημείωσε ότι, σε μη εργάσιμες ημέρες, όπως και στα Σαββατοκύριακα, και περιόδους που πολύς κόσμος δεν βρίσκεται στις πόλεις, η ζήτηση είναι πάντα πιο χαμηλή.

Συγκριτικά, ανέφερε ότι στις 24/7 καταγράφηκε το ρεκόρ των 1243 μεγαβάτ ενώ, αυτή την στιγμή παρόλο που προβλέπονται ψηλές θερμοκρασίες, αναμένεται η μέγιστη ζήτηση να είναι περίπου 980 μεγαβάτ. Την Κυριακή, η μέγιστη ζήτηση στις 16:00, ήταν 901 μεγαβάτ, και την προηγούμενη Παρασκευή, 11/8, η μέγιστη ζήτηση, παρόλο που ήταν εργάσιμη ημέρα, ήταν 998 μεγαβάτ στις 14:45, είπε η κ. Κουσιάππα.   

«Έχουμε επάρκεια στο σύστημα, δεν αναμένεται να έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα εκτός σοβαρής περίπτωσης τεχνικού προβλήματος», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη συνεισφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), η κ. Κουσιάππα ανέφερε ότι τη Δευτέρα, γύρω στις 2:30 το μεσημέρι αναμένεται η συνεισφορά των ΑΠΕ να είναι γύρω στα 350 μεγαβάτ.

Εξήγησε ότι η μέγιστη συνεισφορά των ΑΠΕ, επειδή είναι κυρίως από φωτοβολταϊκά, είναι στις 13:00 και σήμερα αναμένεται να είναι γύρω στα 360 μεγαβάτ.

Η μέγιστη ζήτηση είναι συνήθως μεταξύ 14:00 και 16:00, και αρχίζει να μειώνεται λίγο η συνεισφορά των ΑΠΕ αλλά συνεχίζει να είναι σημαντική, σημείωσε. Σήμερα υπολογίζεται η συνεισφορά των ΑΠΕ να είναι στα 350 μεγαβάτ στις 14:30, είπε.