Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δολοφονία Τάσου Ισαάκ 2

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Αυγούστου του 1996. Μεσημέρι. Κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.Η αντικατοχική εκδήλωση των Κυπρίων μοτοσικλετιστών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μία ομάδα μοτοσικλετιστών, ανάμεσα τους και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ, κατευθύνεται στο κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας, και άλλες ομάδες σε άλλα οδοφράγματα, καθώς το πλάνο της πορείας άλλαξε την υστάτη, καθώς δεν επρόκειτο να καταλήξει στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Οι μοτοσυκλετιστές εισέρχονται στη Νεκρή Ζώνη. Απέναντί τους βρίσκουν ετοιμοπόλεμους Τούρκους και Τουρκοκύπριους, οπλισμένους με πέτρες, ξύλα, ρόπαλα.Ανάμεσά τους και οργανωμένοι Γκρίζοι Λύκοι.

Ο Τάσος Ισαάκ, αφήνει την τελευταία του πνοή στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια, όπου εγκλωβίστηκε στην προσπάθειά του να γλυτώσει από το μένος των Γκρίζων Λύκων άλλο Ελληνοκύπριο διαδηλωτή. Έποικοι και Τουρκοκύπριοι τον χτυπούν λυσσαλέα μέχρι θανάτου.

«Ήρθε κάποιος σπίτι μας και μας είπε ότι ο Τάσος είναι τραυματισμένο, πήγαμε στο νοσοκομείο πως θα δούμε τον Τάσο τραυματισμένο εκεί μάθαμε ότι ήταν νεκρός.», αναφέρει η μητέρα του Τάσου Ισαάκ, Τασούλα Ισαάκ.

Ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς και 32 από το φυλάκιο του Αττίλα, όπως επιβεβαιώνει μετέπειτα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, βασισμένη στα στοιχεία που κατέθεσαν οι ειρηνευτές της UNFICYP, οι οποίοι παρακολουθούσαν την άνανδρη επίθεση και τη δολοφονία, μέσα στη νεκρή ζώνη, χωρίς να παρέμβουν.

« Ήταν πολλά καλό μωρό πολλά καλοσυνάτο, δεν ασχολείτο με την πολιτική  ούτε με τα κόμματα  όταν ξεκινούσαν οι μοτόρες από το Βερολίνο τα έβλεπε στην τηλεόραση και του άρεσκε πριν πάει στην πορεία πέρασε που το σπίτι μου και κατευθύνουν στην πορεία.», σημείωσε η μητέρα του Τάσου Ισαάλ.

27 χρόνια μετά, κανένας δεν πλήρωσε, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκαν οι δολοφόνοι του και εκδόθηκαν εναντίον τους διεθνή εντάλματα σύλληψης από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της Interpol, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ.

«Απαιτώ σαν μάνα να συλληφθούν οι δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, τότε θα υπάρξει δικαιοσύνη», αναφέρει η μητέρα του Τάσου Ισαάκ.

«Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού δεν θα ξεχάσει τον Τάσο, που έπεσε μες στη φωτιά την ώρα που πολλοί χειροκροτούσαν. Δεν θα ξεχάσει την αβουλία της κυπριακής πολιτείας για τα εντάλματα εις βάρος των δολοφόνων του Τάσου και του Σολωμού, μέχρι να αναπαυθούν οι ψυχές τους και να επικρατήσει η μνήμη ενάντια στη λήθη, η ζωή ενάντια στον θάνατο, η ελευθερία ενάντια στη σκλαβιά. Αθάνατος!», σημειώνει η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού».

Ανακοινώσεις με αφορμή τα 27 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εξέδωσαν και κοινοβουλευτικά κόμματα.