Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξμκβγ

Τρίτη, 6 Αυγούστου 1974.

Ημέρα που η Λάπηθος και ο Καραβάς πέφτουν ολοκληρωτικά στα χέρια του Τούρκου εισβολέα, αναγκάζοντας τους κατοίκους των δύο κωμοπόλεων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, χωρίς να προλάβουν να πάρουν μαζί τους ούτε τα άκρως απαραίτητα.

Νεοπτόλεμος Κοτσαπας – Δήμαρχος Λάπηθου 

Είχε γίνει μακελειό στη Λάπηθο και τον Καραβά στις έξι Αυγούστου, δυστυχώς.

Οι Δήμαρχοι Λαπήθου και Καραβά ποτέ δεν θα ξεχάσουν όσα μαρτύρησαν οι κάτοικοι των δύο κωμοπόλεων.

Νίκος Χατζηστεφάνου – Δήμαρχος Καραβά 

«Όσα χρόνια και αν πέρασαν, όσα χρόνια και αν περάσουν εμείς δεν ξεχνούμε τη γη μας, τη Λάπηθο, τον Καραβά, τα περίχωρα και θα αγωνιζόμαστε και θα διεκδικούμε μέχρι την ημέρα που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε αυτή τη γη σε συνθήκες ελευθερίας, νομιμότητας και αξιοπρέπειας»

Με συγκίνηση στη φωνή ο Δήμαρχος Λαπήθου, Νεοπτόλεμος Κότσαπας, μιλά για τις δύσκολες ημέρες που βίωσαν οι κάτοικοι αλλά και για τους ανθρώπους που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη γη τους σε περίοδο… εκεχειρίας.

«Είχαν δεχτεί και τις σφοδρότερες επιθέσεις των τουρκικών στρατευμάτων.  Δυστυχώς έχουμε και τα θλιβερά αποτελέσματα με 95 νεκρούς η Λάπηθος, 56 ο Καραβάς και πέραν των εκατό σχεδόν 130 – 140 στην ευρύτερη περιοχή από τους υπερασπιστές», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Καραβά, την σφοδρότητα των μαχών σε Καραβά και Λάπηθο παραδέχθηκε και η Τουρκική πλευρά, δια στόματος του τότε επικεφαλής των στρατευμάτων εισβολής, Φαζίτ Κολάκ.

Η εισβολή των Τούρκων άρχισε στο Πέντε Μίλι του Καραβά και αυτόματα ένα μέρος της περιοχής εγκαταλείφθηκε, με τα τουρκικά στρατεύματα να πορεύονται προς την Κερύνεια.

Νίκος Χατζηστεφάνου – Δήμαρχος Καραβά 

«Εδόθηκε η ευκαιρία εις τους Καραβιώτες να κάνουν την πρώτη αυτοσχέδια αντίσταση εναντίον των Τούρκων εισβολέων και έτσι υποχρεώθηκαν οι Τούρκοι αφού έκαμαν τον θύλακα τους να διευρύνουν αυτό τον θύλακα στις έξι έως οκτώ Αυγούστου σε περίοδο εκεχειρίας».

Ο πόθος για την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια και στις γειτονιές τους όχι μόνο δεν σβήνει, αλλά μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, και ώρα με την ώρα.