Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φωτια Αλασσα

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να μαίνεται η μεγάλη πουρκαγιά στην Άλασσα που είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση τριών χωριών. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι στο χωριό Αψιού, όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας. Η μάχη των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι τιτάτνια και η νύχτα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Το πρωί αναμένεται να επιχειρήσουν ξανά τα πτητικά μέσα ενισχυμένα και με τη βοήθεια που θα στείλουν η Ελλάδα, το Ισραήλ και ο Λίβανος.  

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στην ορεινή Λεμεσό και σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται μεταξύ των κοινοτήτων Μαθηκολώνη, Αψιού και Γεράσα με την πολιτική άμυνα να έχει προχωρήσει στην εκκένωση των κοινοτήτων Αψιού, Μαθηκολώνης και Απαισιάς.

Μέχρι αργά το βράδυ η μεγάλη φωτιά δεν είχε οριοθετηθεί ωστόσο βοήθησε κάπως το γεγονός ότι έπεσε η ταχύτητα των ανέμων. Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζονται αμείωτα και η μάχη με τις φλόγες θα είναι ολονύχτια. Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος, στο πολιτιστικό ίδρυμα Λιμνάτη. 

Στην Αψιού ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Λόγο πριν από τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στην περιοχή της πυρκαγιάς με συμμετοχή 

όλων των αρμόδιων υπηρεσιών Στόχος ήταν ο συντονισμός για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη. 

Μετά τη σύσκεψη  ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι ο μεγαλύτερο κίνδυνος αυτή την ώρα είναι στην Αψιού και σε εκείνη την περιοχή επιχειρούν εντατικά.

Πρόσθεσε πτι «Όλοι, έχουν πάρει όλες τις οδηγίες έτσι ώστε με το πρώτο φως της μέρας να επιχειρήσουν. Σχεδόν όλες οι δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί και είναι στην περιοχή. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες οι δασοπυροσβέστες και θα μείνουμε εδώ μέχρι να δούμε τα πράγματα ότι είναι καλύτερα».

η Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε επικοινωνία τόσο με τους Πρωθυπουργός της Ελλάδας και με του Ισραήλ και αύριο αναμένονται πτητικά μέσα απο τις δύο χώρες.

Όπως σημείωσε «υπήρξε, πλήρης συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει επικοινωνήσει με τον ΠτΔ και με ο χώρα αλλά και απο τον Λίβανο. Όπως είπε απο την Ελλάδα θα έρθουν δυο πτητικά μέσα και ένα ελικόπτερο απο τον Λίβανο. 

Ανέφερε ακόμα ότι οι κάτοικοι των τριών χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο στον Λιμνάτη. Μαζί τους  βρίσκονται κοινωνικοί λειτουργοί από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και ταυτόχρονα έχουν στηθεί κέντρα για ασθενοφόρα σε περίπτωση που χρειαστούν. 

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για να του εκφράσει την συμπαράσταση της Ελλάδας, η οποία θα στείλει αύριο το πρωί δύο πτητικά μέσα.

Βοήθεια αναμένεται να στείλει και ο Λίβανος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλης και Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου, που βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, αύριο το πρωΐ θα φτάσει βοήθεια και από το Ισραήλ.   

Οι προσπάθειες στοχεύουν να αποκοπεί η πυρκαγιά στο ανατολικότερο μέτωπο της που είναι στο σημείο του δρόμου Μαθιηκολώνης - Φασούλας. Μάλιστα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις από το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική ενώ επαρχιακές διοικήσεις παγκύπρια στέλνουν βυτιοφόρα και προωθητές γαιών. 
 

Ενεργοποιήθηκε και ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας

Μετά από αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργοποιήθηκε και ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας RescEU, προκειμένου να σπεύσουν προς βοήθεια άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Η νέα αναζωπύρωση στην περιοχή σημειώθηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι, θέτοντας σε νέο συναγερμό τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «ΙΚΑΡΟΣ 2» και επιστρατεύθηκαν  συνολικά δώδεκα εναέρια μέσα περιλαμβανομένων των τριών ιοραδνικών ελικοπτέρων ανάμεσα τους και το MI 26, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και 15 τόνους νερού. 

Το Τμήμα Δασών, η Υπηρεσία Θήρας και η Εθνική Φρουρά υποστηρίζουν την κατάσβεση με πυροσβεστικά οχήματα ενώ επιστρατεύτηκαν προωθητής γαιών και βυτιοφόρα από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού. 

Λόγω του σκότους έχουν τερματιστεί οι ρίψεις νερού από τα ελικόπτερα και στο σημείο επιχειρούν μόνο οι επίγειες δυνάμεις. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες από την πρώτη στιγμή δεν έγινε εφικτός ο περιορισμός της πυρκαγιάς και η κατάσβεση της λόγω των συνεχών εναλλαγών της φοράς των ανέμων. 

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης στο Κέντρο Συντονισμού βρίσκονται ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο Υπουργός Γεωργίας, και στο σημείο έσπευσε η Υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και η Αννίτα Δημητρίου, που προεδρεύει της Δημοκρατίας.  

Σημειώνεται ότι, ο Υπουργος Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, βρίσκεται σε επαφή με Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο και Ελλάδα για συνδρομή.

Σε δηλώσεις της η Υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε πως αναμένεται απάντηση από Ισραήλ και Αίγυπτο ενώ, σημείωσε πως, ειναι σημαντικο να εχουμε φιλικές σχέσεις με τους εταίρους μας στην περιοχή και αυτο καταδεικνύει την βοήθεια που ειχαμε απο τους Ιορδανους.

Στο σημείο και ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφόντως, ο οποίος δήλωσε πως, είναι αισιόδοξος, στόχος είναι να περιοριστεί η φωτιά από απόψε ενώ ζήτησε και ο ίδιος βοήθεια από Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο και Ελλάδα.

Πρώτο μέλημα των αρχών ήταν η εκκένωση ατόμων σε μεμονωμένες εξοχικές κατοικίες μεταξύ Αγίας Ειρήνης και Παραμυθάς ενώ η Πολιτική Άμυνα και η Αστυνομία απομάκρυναν άτομο με κινητικά προβλήματα το οποίο βρισκόταν εντός της οικίας του που κινδύνευε από τις φλόγες.

Έκλεισαν και δρόμοι ενώ για προληπτικούς λόγους σε αρκετές κοινότητες η ΑΗΚ προχώρησε σε διακοπή του ρεύματος.

Ωστόσο δυστυχώς κάηκαν αρκετά υποστατικά και μάλιστα η κάμερα του ΑΝΤ1 και ο Μιχάλης Αριστείδου κατέγραψαν την στιγμή που εξοχική κατοικία παραδόθηκε στις φλόγες.

Ευτυχώς απομακρύνθηκε εγκαίρως ο ιδιοκτήτης της. 

Δείτε τις δηλώσεις του:

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες με τις αρχές να αξιολογούν οπτικό υλικό που έχουν στην κατοχή τους σε μια προσπάθεια να εξακριβωθούν τα αίτια της. Το σημείο μηδέν εντοπίστηκε από χθες, στην άκρη του δρόμου σε περιοχή μεταξύ των χωριών Αλασσας Παραμύθας και σε σορό σκουπιδιών.

Οι αρχές είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες για το γεγονός ότι βάσει στοιχείων εννέα στις δέκα πυρκαγιές που εκδηλώνονται έχουν προκληθεί από ανθρώπινο χέρι. Τα αίτια της πυρκαγιάς στην Αλασσα έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των Αρχών καθώς οι υποψίες για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο είτε εμπρηστών, είτε πυρομανών, ενισχύονται περαιτέρω και από επιπρόσθετα στοιχεία.

Το κεφάλαιο των πυρκαγιών να υπενθυμίσουμε πως αποτέλεσε κύριο θέμα συζήτησης στο Αρχηγείο με τον Αρχηγό της Δύναμης να δίνει ξεκάθαρες οδηγίες σε όλους τους αστυνομικούς διευθυντές για αύξηση των μέτρων επιτήρησης και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες συσκέψεις τις επόμενες μέρες.

ιυγ
ξηγ
ηυτφ
υιτ
γψ
γψ
ψ