Τηλεόραση Ραδιόφωνο
*Φωτογραφία Αρχείου
*Φωτογραφία Αρχείου

Μέτρα για εξουδετέρωση, ει δυνατόν, του κινδύνου πρόκλησης δασικών πυρκαγιών από βραχυκυκλώματα σε εναέρια καλώδια τροχοδρομούν οι αρμόδιες αρχές, θορυβημένες από τις πρόσφατες πυρκαγιές που προκλήθηκαν στην ύπαιθρο, με αιτία όπως όλα δείχνουν  το ηλεκτρικό δίκτυο. 

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία της ΑΗΚ μεταξύ της διεύθυνση της Αρχής και του Υπουργείου Γεωργίας, αποφασίστηκε η σύσταση μόνιμης ομάδας που θα εξετάζει σε συστηματική βάση τα επικίνδυνα σημεία.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Δέσποινα Παναγιώτου, «έχει αποφασιστεί η σύσταση μιας μόνιμης ομάδας που θα εξετάζει αυτά τα θέματα, που θα κάνει τακτικές συνεδριάσεις και η ομάδα αυτή θα βάλει ένα πρόγραμμα έτσι ώστε σύντομα ελπίζουμε να μπορέσουμε να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις για να μην έχουμε να αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα κάθε χρόνο».

Στη συγκεκριμένη ομάδα θα συμμετέχουν στελέχη από την ΑΗΚ, το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και θα συνέρχονται τουλάχιστο μια φορά τον μήνα, ώστε να γίνει προγραμματισμός δράσεων που πρέπει να γίνουν από την Αρχή Ηλεκτρισμού με στόχο τη μείωση του κινδύνου έναρξης πυρκαγιάς από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τα δάση και την ύπαιθρο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου ανέφερε ότι «αναγνωρίστηκε το πρόβλημα ότι μέσα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διέρχονται από τα κρατικά δάση και από την ύπαιθρο, είναι δυνατό να προκληθούν πυρκαγιές. Θα γίνει μια αξιολόγηση της επικινδυνότητας και θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των καλωδίων, με καλώδια τα οποία έχουν μόνωση και ως εκ τούτου δεν θα προκαλούν πυρκαγιές από εξωγενείς παράγοντες».

Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί αρχικά στα πιο επικίνδυνα σημεία, ώστε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, να έχουν αντικατασταθεί και σε βάθος χρόνου να γίνει αντικατάσταση και στο υπόλοιπο ηλεκτρικό δίκτυο που διασχίζει τόσο τα κρατικά δάση όσο και την ύπαιθρο.