Η χώρα μας θρηνεί δεκάδες θύματα στις θάλασσες της και στις πισίνες λόγω πνιγμών. Η χρονιά που σπάει το μαύρο ρεκόρ είναι αυτή του 2018 όπου 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο ΑΝΤ1 εξασφάλισε και αποκαλύπτει τα στοιχεία των τελευταίων δεκαέξι χρόνων που αφορούν σε θανάτους εντός των υδάτων.
Αυξάνονται ανησυχητικά οι πνιγμοί στα κυπριακά νερά.
Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 από το Αρχείο Αιτιών Θανάτων και από τη Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας και αποκαλύπτει απόψε τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, δηλαδή από το 2004 έως και πέρσι έσβησαν σε πισίνες και θάλασσα 420 άτομα.
Το μαύρο ρεκόρ καταγράφηκε το 2018 καθώς τριάντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η έκθεση αποκαλύπτει πως το 69% των θανάτων που αντιστοιχεί σε 290 άτομα αφορούσε σε άνδρες ενώ το υπόλοιπο 31% δηλαδή 130 άτομα ήταν γυναίκες. Η ίδια έκθεση αναφέρει πως από αυτούς το 51% ήταν τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα για διακοπές ενώ το 49% ήταν μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου.
Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στις ηλικίες 65 - 79 ετών καθώς έφτασαν του 107.
Ο μήνας με τους περισσότερους θανάτους είναι ο Ιούλιος καθώς κατά τη διάρκεια ψυχαγωγικής δραστηριότητας έσβησαν συνολικά 76 πολίτες. Τον Ιούνιο έχουν καταγραφεί 62 θάνατοι και τον Αύγουστο 73.
Την ίδια ώρα αυξημένοι είναι και οι θάνατοι που καταγράφονται τους πρώτους δύο μήνες του φθινοπώρου. Με βάση τα δεδομένα της έκθεσης τον Σεπτέμβριο λόγω πνιγμού απεβίωσαν 45 άτομα και 41 άτομα τον Οκτώβριο.
Για το τρέχον έτος μέχρι στιγμής έχουν χαθεί οκτώ ανθρώπινες ζωές από πνιγμό στη θάλασσα και σε πισίνες, με τα τρία περιστατικά να αφορούν παιδιά ηλικίας τεσσάρων με δέκα ετών.
Μελέτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναφέρει πως ο πνιγμός είναι η 3η κύρια αιτία θανάτου από ακούσιο τραυματισμό παγκοσμίως και αντιπροσωπεύει το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς.