Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε διευκρινίσεις προέβη ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), σε σχέση με το χθεσινό δημοσίευμα, όπου ένας ασθενής βρισκόταν για δύο ώρες στο πάτωμα του ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Καταγγέλλει ότι σκόπιμα ο ασθενείς ξάπλωσε στο πάτωμα ενώ η συνοδός του έβριζε και απειλούσε ότι θα στείλει τις φωτογραφίες που έβγαζε στα ΜΜΕ.

Όπως εξηγεί ο ΟΚΥπΥ, ο ασθενής και η συνοδός του εξοργίστηκαν που δεν έγινε άμεση εξέταση, αφού υπήρχαν πιο επείγοντα περιστατικά. Αφού με εξυβρίσεις και απειλές, το αίτημα τους δεν έγινε αποδεκτό, σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο ασθενής ξάπλωσε στο πάτωμα και η συνοδός του έβγαζε φωτογραφίες, απειλώντας να τις στείλει στα ΜΜΕ. 

Αναλυτικά η εξέλιξη του περιστατικού, σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ:  

Ο ασθενής, προσήλθε στο ΤΑΕΠ του Γ.Ν. Πάφου, από την προηγούμενη ημέρα και έκανε εγγραφή στις 10:27. Στη συνέχεια έτυχε διαλογής και αξιολογήθηκε ως περιστατικό κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον αλγόριθμο ESI, δηλαδή περιστατικό που δεν κινδύνευε άμεσα η ζωή του και μπορούσε να περιμένει.   

Ο ασθενής και η συνοδός του, επέμεναν και απαιτούσαν να τύχει άμεσης εξέτασης από ιατρό και μόλις πληροφορήθηκαν ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει γιατί οι κλίνες τη δεδομένη στιγμή ήταν κατειλημμένες με πολύ επείγοντα περιστατικά (βρέφος 9 ημερών με εγκεφαλική αιμορραγία και γυναίκα με επισκληρίδιο αιμάτωμα), η συνοδός άρχισε να εξυβρίζει το προσωπικό και απειλούσε ότι, αν δεν τύγχανε άμεσης εξυπηρέτησης θα καλούσε τα κανάλια. Επιπρόσθετα, κτυπούσε τις πόρτες, που είχε ως αποτέλεσμα να κτυπηθεί με την πόρτα μία νοσηλεύτρια.  

Για να εκβιάσουν περαιτέρω το προσωπικό, ο ασθενής ξάπλωσε στο πάτωμα και η συνοδός έβγαζε φωτογραφίες για να τις στείλει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως και έπραξε. Το προσωπικό, παρά τις δύσκολες ώρες, διατηρώντας τη ψυχραιμία του, παρότρυνε τον ασθενή να ηρεμήσει και για να νοιώσει πιο ασφαλής του πρότειναν να ξαπλώσει σε καναπέ εντός του ΤΑΕΠ μέχρι την εξέταση του, πράγμα το οποίο αρνήθηκε.  

Στις 11:32 (μετά από 1 ώρα και 5 λεπτά), μόλις άδειασε κλίνη, ο ασθενής έτυχε ιατρικής εξέτασης και αφού του έγιναν όλες οι απαιτούμενες εργαστηριακές και ακτινολογικές εξετάσεις, πήρε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και απολύθηκε.  

Επί ευκαιρία του πιο πάνω συμβάντος, ο ΟΚΥπΥ τονίζει ότι όλο το προσωπικό (ιατροί, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό) υπερβάλλουν εαυτόν για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη και τέτοια περιστατικά θα πρέπει να αποφεύγονται. 

Επιπρόσθετα, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας στα ΤΑΕΠ, ο κόσμος προτρέπεται, σε έκτακτα συμβάντα που δεν είναι επείγοντα (δεν κινδυνεύει ή δεν απειλείται η ζωή τους), να απευθύνεται στους Προσωπικούς τους Ιατρούς και κατά τα Σαββατοκύριακα και αργίες στα εφημερεύοντα.  

Καταλήγοντας, ο Οργανισμός εκφράζει την πλήρη υποστήριξη του σε όλο το προσωπικό και επιφυλάσσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα του.