Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Απόστολος Ανδρέας

Σε χώρο μουσουλμανικής προσευχής προσανατολίζονται να μετατρέψουν δωμάτια στα βοηθητικά κτίσματα του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, οι κατοχικές αρχές. 

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα, για τον σκοπό αυτό ο λεγόμενος δήμαρχος Ριζοκαρπάσου ζήτησε και εξασφάλισε το χώρο από το ΕΒΚΑΦ, το οποίο παρανόμως θεωρεί ότι έχει την κυριότητα της περιοχής.

Το ζήτημα έφερε πρώτη σήμερα στη δημοσιότητα τη εφημερίδα Αβρούπα του Σενέρ Λεβέντ, υπό το τίτλο «Η τουρκική πλευρά προωθεί νέες προκλήσεις και προβοκάτσιες στο νησί».

Μάλιστα η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις της Τουρκοκύπριας πολιτικού και ακτιβίστριας Ντογούς Ντεριά.

«Η νοοτροπία που προσπαθεί να οικοδομήσει ένα τζαμί σε αυτό το μοναστήρι είναι ξεκάθαρα μια νοοτροπία που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη θρησκεία ως εργαλείο για μια πολιτική πρόκληση. Αναρωτιέμαι, τι θα έλεγαν αυτοί που θέλουν να προκαλέσουν εχθρότητα μεταξύ των κοινοτήτων με αυτό τον τρόπο, αν υπήρχε κάποιος που προσπαθούσε να χτίσει εκκλησία στο Τέμενος Χάλα Σουλτάν;», ανέφερε η κ. Ντεριά.

Πρόκειται ενδεχομένως για τα κτίσματα που ανακαινίστηκαν στην πρώτη φάση της αναστύλωση του ιστορικού χώρου, βρίσκονται σε απόσταση μερικών μέτρων από την εκκλησία και που προορίζονταν για χρήση από τους πλανοδιοπώλες .

« Υπάρχει και μια δήλωση του Ιμπραχίμ Περτέβ διευθυντή του ΕΒΚΑΦ για το θέμα που προσπαθεί να ρίξει το θέμα στα μαλακά. Λέει ότι τους έδωσε την άδεια και λέει ότι δεν είναι ο ίδιος που το αποφάσισε και τι δουλεία είχε να ανοίξει ένα μικρό τζαμί στην άκρη της Καρπασίας», επισήμανε ο Λειτουργός Γραφείου Τύπου και Πληροφορίών, Ιάκωβος Τσαγγάρης.

Σύμφωνα με τον επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, σχετικές πληροφορίες υπήρχαν εδώ και καιρό.

«Ήταν μέσα στις προθέσεις των Τούρκων να κάνουν μια τέτοια ενέργεια. Αυτό που τώρα όμως άκουσα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Δηλαδή ήδη υφιστάμενα δωμάτια να μετατραπούν σε ένα χώρο προσευχής που θα είναι πάλι τζαμί. Υπάρχουν και κάποια δωμάτια στο πάνω δρόμο δυτικά του μοναστηριού τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη φιλοξενία επισκεπτών και εδώ και πάρα πολύ καιρό τα έχει υπό την δικαιοδοσία του ο λεγόμενος δήμαρχος Ριζοκαρπάσου, τα έχει ανακαινίσει και τα χρησιμοποιούν αναλόγως», σημείωσε ο Επίσκοπος Καρπασίας.

Ο επίσκοπος Καρπασίας δήλωσε ότι άμεσα θα επισκεφθεί τον Απόστολο Ανδρέα και σε συνεννόηση με τις αρχές της Δημοκρατίας και μέσω των Ηνωμένων Εθνών, εφόσον απαιτηθεί θα γίνουν ενέργειες για να μην αλλοιωθεί ο εκκλησιαστικός και θρησκευτικός χαρακτήρας του Μοναστηριού.

Το ζήτημα δεν αποκλείεται να θίξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Ερίν Τατάρ, κατά την κοινή επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις το μεσημέρι, σημείωσε ότι η κοινή επίσκεψη στη ΔΕΑ, θεωρείται ως ένα θετικό πρώτο βήμα.

«Αυτή η συμβολική επίσκεψη επιλέχθηκε να γίνει σε ένα πολύ σημαντικό σημείο, για να ένα ζήτημα εξόχως ανθρωπιστικό, στο οποίο δεν χωρεί κανένας διαχωρισμός, σημειώνοντας ότι «όλοι πρέπει να συμβάλουμε» στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.», επισήμανε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε μια άλλη εξέλιξη συζήτηση προκάλεσε ανάρτηση του αντιπροέδρου της Τουρκίας Τζεβντέντ Γιλμάζ, ο οποίος την μαύρη επέτειο της εισβολής, προφανώς από άγνοια ανέβασε φωτογραφία από την κατάληψη τον Απρίλιο του 1964 του υψώματος του προφήτη Ηλία στο Πενταδάκτυλο από τους κοκκινοσκούφηδες του Βάσου Λυσσαρίδη, θεωρώντας προφανώς ότι επρόκειτο για  τούρκους ή τουρκοκύπριους.