Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Απόστολος Ανδρέας

Η ανέγερση μουσουλμανικού θρησκευτικού τεμένους δίπλα από τον Απόστολο Ανδρέα, βρίσκεται ψηλά στον Τ/κ Τύπο, είδηση που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στα Κατεχόμενα. 

Η εφημερίδα «Αβρούπα» (Ευρώπη), με τίτλο «Τώρα τζαμί και στον Απόστολο Ανδρέα» γράφει ότι με την οικονομική στήριξη και της Τουρκίας άρχισαν οι εργασίες για ανέγερση μουσουλμανικού θρησκευτικού τεμένους κοντά στο κατεχόμενo Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα, γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση της «αντιπολίτευσης».

Με παρέμβαση στο «Μέρα Μεσημέρι» ο Λειτουργός Α’ του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Ιάκωβος Τσαγγάρης, δήλωσε ότι το θέμα απασχολεί μέχρι στιγμής δυο εφημερίδες και δυο ιστοσελίδες, εστιάζοντας εν πολλοίς στο πολιτικό σκέλος μιας τέτοιας ενέργειας.

Με κύριο ερώτημα, πως θα αντιδρούσαν οι εμπνευστές αν ανεγειρόταν ορθόδοξη εκκλησία πλησίον του τεμένους Χαλά Σουλτάν στην Λάρνακα.

Αναφορικά με το ποιες πληροφορίες υπάρχουν επί του θέματος, ο κ. Τσαγγάρης ανέφερε πως με βάση τα δημοσιεύματα, το αίτημα ανέγερσης τζαμιού κατέθεσε ο λεγόμενος «δήμαρχος Ριζοκαρπάσου» προς το ΕΦΚΑΒ. Το μικρό τζαμί θα κτιστεί σχεδόν δίπλα από τον Απόστολο Ανδρέα. Συγκεκριμένα θα αξιοποιηθούν δυο μικρά δωμάτια που κτίστηκαν κατά τις εργασίες αναστήλωσης της Μονής, και χρησίμευαν για πλανοδιωπόλες.

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, ο λεγόμενος «δήμαρχος» επικαλείται το ότι αυτά δεν χρησιμοποιούνταν από κανέναν, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αξιοποιηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

«Είχαμε εδώ και χρόνια πληροφορία»

Την παραδοχή ότι υπήρχε εδώ και χρόνια η πληροφορία, αλλά και η γενικότερη αίσθηση έκανε από την εκπομπή ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Ανέφερε παράλληλα ότι το όλο θέμα θα το μελετήσει η Εκκλησία με την κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιο θα προσπαθήσει άμεσα να επισκεφθεί το μοναστήρι για να αποκτήσει ιδίαν αντίληψη και άποψη επί των προθέσεων των κατοχικών αρχών.