Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Η,ΞΒ

Μερικές από τις πιο δύσκολες μάχες δίνονται καθημερινά στο δεύτερο όροφο του Μακάρειου Νοσοκομείου. Στον όροφο όπου η πίστη και η θέληση συναντούν την ελπίδα στα μάτια των μικρών αγωνιστών, οι οποίοι από το πρώτο λεπτό μετά τη γέννηση τους δίνουν με γενναιότητα μάχη για τη ζωή. 

Οι λέξεις πολύ μικρές για περιγράψουν το έργο που επιτελείται πίσω από τις πόρτες της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου, την οποία επισκέφθηκε ο ΑΝΤ1.

«Σήμερα έχουμε 46 νεογνά, δύο λιγότερα από τις υφιστάμενες, έχουμε πολλά μωρά στην εντατική νοσηλεία, από τις 24 θέσεις είναι κατειλημμένες 32. Έχουμε τη δυνατότητα να νοσηλεύσουμε περισσότερα μωρά από τις 48 κλίνες και είναι κάτι το οποίο δίνεται διαχρονικά λόγω ακριβώς των αυξημένων αναγκών», επισήμανε η Επιστημονική Υπεύθυνη ΜΕΝΝ, Θάλεια Παπαδούρη.

Στη μονάδα νοσηλεύονται πρόωρα νεογνά από τις 22 βδομάδες κύησης καθώς και τελειόμηνα με επιπεπλεγμένα προβλήματα.

«Δηλαδή προβλήματα γενετικά, προβλήματα παιδοχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά, μεταβολικά,  η διάρκεια νοσηλείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου που έχουν τα μωρά και από την ηλικία κύησης, σίγουρα τα πολύ μικρά πρόωρα που έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα μπορεί να νοσηλευτούν μέχρι και έξι μήνες.», επισήμανε η κ. Παπαδούρη.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαδούρη  το ποσοστό θνησιμότητας νεογνών στην Κύπρο είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη γεγονός που μπολιάζει με αισιοδοξία το προσωπικό που δίνει επίσης τη δική του μάχη.

«Βλέπουμε και την ικανοποίηση και τη χαρά αλλά και την ευγνωμοσύνη στα μάτια των γονέων που νοσηλεύουμε στην μονάδα μονάδα μας και αυτό για εμάς είναι νικητήριος δύναμη να προχωρούμε μπροστά», ανέφερε η κ. Παπαδούρη.

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται, ο ΟΚΥΠΥ προκήρυξε τον περασμένο μήνα διαγωνισμό για ανακαίνιση και επέκταση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες υγείας. 

«Θα αυξηθούν οι κλίνες νοσηλείας τόσο οι εντατικές κλίνες όσο και οι κλίνες ενδιάμεσης νοσηλείας, θα υπάρχει μεγαλύτερος χώρος και αυτό θα είναι ένα βήμα προς τα μπρος γιατί θέλουμε να αναπτύξουμε τη λεγόμενη ανθρωποκεντρική φροντίδα, δηλαδή ο γονέας να είναι επί 24ωρου βάσεως δίπλα από το νεογνό του», υπογράμμισε η κ. Παπαδούρη.

Το κόστος του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί 20 μήνες μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού, ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ.