Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Παραδομένη στις φλόγες για έκτη συνεχή μέρα είναι η Ρόδος με την πυρκαγιά να καίει ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα. Συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο εκτείνεται ανεξέλεγκτο σε Ασκληπιείο, Λάερμα και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια με τη μεγαλύτερη ανησυχία να προκαλεί το μέτωπο που βρίσκεται στο κεντρικό και βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και η νύχτα προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι οι Αρχές κάνοντας εκτιμήσεις από τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, κάνουν λόγο για πιθανότητα να καίει η φωτιά ακόμη και όλη την υπόλοιπη εβδομάδα!

Προς το Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς το Γεννάδι χωματουργικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα. Από Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με τις δυνάμεις να δίνουν μάχη ώστε να μην επεκταθεί η πύρινη λαίλαπα προς το πυκνό δάσος.

Στα Λάερμα βρίσκεται το άλλο μεγάλο ενεργό μέτωπο με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν να το περιορίσουν.

Εκκενώθηκαν 12 οικισμοί

Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνοντας το έργο της Πυροσβεστικής, με την φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί.

Συγκεκριμένα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκος, Μάσσαρη, Χαράκι. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν 10 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, καθώς και 266 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα και 49 οχήματα. Εν τω μεταξύ εκκενώθηκε προληπτικά η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε στην μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, απομακρύνοντας από τα μέτωπα της φωτιάς περισσότερους από 19.000 κατοίκους του νησιού και τουρίστες. Οι 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και οι 3.000 με πλωτά, ενώ η πυρκαγιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.

Εμπρησμό βλέπουν οι Αρχές

Έρευνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εμπρησμού διεξάγει η Πυροσβεστική για να διαπιστώσει τι κρύβεται πίσω από την τεράστια πυρκαγιά της Ρόδου που καίει ανεξέλεγκτα για 6η συνεχόμενη μέρα.

Με βάση το ρεπορτάζ του CNN Greece και της Μίνας Καραμίτρου, το σημείο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, αλλά και το γεγονός ότι πήρε γρήγορα πολύ μεγάλες διαστάσεις, προβληματίζει πολύ τις Αρχές που υποστηρίζουν ότι η συντριπτική πιθανότητα είναι να πρόκειται για εμπρησμό, χωρίς όμως να μπορούν να γνωρίζουν αν πρόκειται για εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, μαζί με την ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων με C-130, έφυγε για το νησί και ενισχυμένο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και από σήμερα το πρωί συγκεντρώνονται μαρτυρίες, ενώ θα παραμείνει στο νησί για όσο χρειαστεί για να γίνει η αυτοψία στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς.

Την ίδια ώρα με τη φωτιά στο νησί ασχολείται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αναζητώντας με έρευνα που διεξάγει, τι προκάλεσε την καταστροφική πυρκαγιά και αν πρόκειται για αμέλεια ή για πρόθεση, ενώ διευρύνει την έρευνά της και στο κομμάτι της Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ασχολείται τόσο το κλιμάκιο που μόνιμα βρίσκεται στο νησί, όσο και στελέχη από την Κεντρική Διεύθυνση της ΕΥΠ στην Κατεχάκη.

Tην ίδια ώρα, ελεύθεροι αφέθηκαν όσοι προσήχθησαν το Σάββατο ως ύποπτοι για τη φωτιά. Και αυτό γιατί δεν προέκυψαν εις βάρος τους στοιχεία. Επρόκειτο για τρία άτομα. Έναν ημεδαπό και δύο αλλοδαπούς.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νότια Ρόδος

Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Στην σχετική απόφαση που εκδόθηκε σήμερα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».

 

ξυτ

 

Απομακρύνθηκαν 19.000 άτομα

Σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης που έγιναν ποτέ σε πυρκαγιά στη χώρα, μετακινήθηκαν 19.000 άτομα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν 10 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, καθώς και 266 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα και 49 οχήματα.

Τα μέτωπα τα οποία χαρακτηρίζονται ως τα πλέον σοβαρά εντοπίζονται ανάμεσα στο Κιοτάρι και το Γενάδι, ανατολικά του Ασκληπιείου και ενα ακόμη, δυτικά από το χωριό Λάερμα.

Χιλιάδες άτομα απεγκλώβισε το Λιμενικό διά θαλάσσης από τις περιοχές Γεννάδι και Κιοτάρι, ενώ στην προσπάθεια συνέδραμαν και ιδιωτικά σκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στο Γεννάδι όσο και στο Κιοτάρι υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν εκατοντάδες τουρίστες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους κατευθύνθηκαν προς τις παραλίες προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και με λεωφορεία της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια και σχολικά συγκροτήματα του νησιού όπου και και διανυκτέρευσαν.

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν τα ισχυρά μελτέμια που πνέουν στο νησί.

Στο νησί βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο που απαρτίζεται από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Εκεί βρίσκεται ήδη και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.


 

ροδος πυρκαγια 2
ροδος πυρκαγια 5

Γραμμή επικοινωνίας για τουρίστες – Ενεργοποίηση Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκτός από το τηλέφωνο επικοινωνίας 0030 - 210 3681730, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών έχει θέσει στη διάθεση των ξένων πολιτών που έχουν ανάγκη αρωγής και τα τηλέφωνα 210-3681259 και 210-3681350.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακαλεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους ξένους πολίτες που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να επικοινωνούν απευθείας και αποκλειστικά με την Πολιτική Προστασία στο τηλέφωνο 112.

Πηγή: Cnn.gr

ροδος πυρκαγια 3
ροδος πυρκαγια 4
ροδος πυρκαγια