Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιθυ

Την προεργασία του Υπουργείου Εργασίας σε κρίσιμα εργασιακά θέματα, όπως στην αναλογιστική μείωση (πέναλτι) στην πρόωρη αφυπηρέτηση, την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων στη βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας και τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, θα παρουσιάσει ο αρμόδιος Υπουργός Γιάννης Παναγιώτου στους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος που ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα.

Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, ήδη το Υπουργείο έχει κάνει προεργασία και επεξεργάστηκε κάποιες προτάσεις, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, τις οποίες ο κ. Παναγιώτου θα παρουσιάσει στους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους.

Σήμερα δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις για τα θέματα αυτά, για τα οποία η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρία του ΕΣΣ μετά την ανάπαυλα των θερινών διακοπών τον Σεπτέμβριο, με τον Υπουργό να προτίθεται να συγκαλεί το σώμα για συζητήσεις κάθε ένα με ενάμιση μήνα.

Για το ζήτημα της αναλογιστικής μείωσης σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης, φαίνεται ότι έχουν τύχει επεξεργασίας κάποιες προτάσεις που αφορούν σε άτομα που έχουν ξεπεράσει τα 33 χρόνια υπηρεσίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άποψη του Υπουργείου είναι ότι η αναλογιστική μείωση δεν θα καταργηθεί, αλλά θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ειδικά για άτομα που έχουν εργαστεί πέραν των ετών κατοχύρωσης σύνταξης. Βασικό κριτήριο είναι οι όποιες αποφάσεις να έχουν ουδέτερη επίπτωση στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εξάλλου, το θέμα αυτό θα εξεταστεί και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα συνέλθει περί τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας παρουσία και του αναλογιστή του Υπουργείου.

Επίσης, το Υπουργείο έχει επεξεργαστεί κάποιες προτάσεις και για το θέμα της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων στο 80% βάσει και του ευρωπαϊκού στόχου, ενώ προτάσεις έχουν τύχει επεξεργασίας και για το θέμα της συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την προώθηση ελαφρύνσεων στα ωράρια εργασίας των πολύτεκνων εργαζόμενων γονέων. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο έχει καταγράψει τον αριθμό των πολύτεκνων εργαζόμενων στη βάση κάποιων κριτηρίων, οι οποίοι φαίνεται να κοντά στις 3.000 για τους οποίους θα υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις, έπειτα από συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ. Τα κριτήρια που θα καθορίζουν τους επιλέξιμους γονείς θα καθοριστούν στη βάση των ηλικιών των τέκνων τους.