Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γ

Σε κλοιό καύσωνα και σήμερα η Κύπρος.

Μετά το μεσημέρι και ενώ βρισκόταν σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση του τμήματος μετεωρολογίας, το θερμόμετρο άγγιξε τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Η κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας μειωμένη. Την τιμητική τους είχαν τα κολυμβητήρια. Ενώ η κάμερα του ΑΝΤ1, βρέθηκε το πρωί στην οδό Λήδρας όπου οι περισσότεροι ήταν τουρίστες, οι οποίοι όντας ασυνήθιστοι σε τέτοιες θερμοκρασίες προσπαθούσαν με κάθε δυνατό τρόπο να δροσιστούν.  

«Εγώ εν κοιμούμαι καθόλου. Τη νύχτα δεν μπορώ να κοιμηθώ. Έχουμε και τον ανεμιστήρα, αλλά κάποτε και μας στην Αυστραλία το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει τους 40 βαθμούς», δήλωσε πολίτης στον ΑΝΤ1.

Τουρίστρια από τη Δανεία, είπε ότι, «αφιχθήκαμε πριν από δύο ημέρες και είναι πολλή ζέστη για μας γιατί στη Δανία είναι μόλις 17 βαθμοί. Άρα δεν έχουμε κάνει τίποτα τις τελευταίες μέρες.  Ήμασταν κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, που είναι λίγο ατυχές όταν κάνεις διακοπές.

«Κάνει πολλή ζέστη σήμερα στην Κύπρο. Πώς αντέχουμε; Πίνουμε πολύ και βάζουμε αντηλιακό», ανέφερε τουρίστας από την Ολλανδία.

Υπήρχαν φυσικά και οι θαρραλέοι, οι οποίοι δεν πτοούνται από τη ζέστη και επέλεξαν τη σημερινή ημέρα για να κάνουν τη βόλτα τους και να απολαύσουν το παγωτό και το καφεδάκι τους.

Πολίτες δήλωσαν στον ΑΝΤ1:

«Δεν μας ενδιαφέρει η θερμοκρασία αννεν 36, διότι άμμαν εν 42 πάλε είμαστε δαμέ. Απλά δεν κουβεντιάζουμε πολιτικά για να ψηλώνει και άλλο η ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία. Κουβεντιάζουμε τα δικά μας, τα οικογενειακά μας, περνά η ώρα ευχάριστα, πάμε σπίτι ήσυχοι δεν μας ενδιαφέρει τίποτε»

«Ήρθαμε εδώ διακοπές και ήρθαμε σήμερα να ψωνίσουμε δώρα, να δροσιστούμε και λίγο. Μου αρέσει η ζέστη δεν έχω πρόβλημα».

«Για λλόου μου εν πολλά καλά. Εν με νοιάζει η κάψη, πολλά ωραία περνούμε. Και 40 και 45 να ένει εν με νοιάζει».

Όσο για τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, κατέγραψε και σήμερα νέο ρεκόρ, λόγω κλιματιστικών.  

Βραχίμης Κουτσολουκάς – Εκπρόσωπος Τύπου Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας 

«Την Παρασκευή είχαμε φτάσει μέχρι και τα 1103 μεγαβατς σήμερα είμαστε ήδη στα 1120 και ανεβαίνει η ζήτηση εκτιμώ ότι θα ανέβουμε στα 1200 σήμερα».

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και τις επόμενες μέρες. Με τη Μετεωρολογία να εκδίδει νέα κίτρινη προειδοποίηση με ισχύ από τις 9 απόψε μέχρι και τις 6 αύριο το απόγευμα. 

Κλεάνθης Νικολαΐδης – Διευθυντής Τμήματος Μετεωρολογίας 

«Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται κάμψη των θερμοκρασιών, θα έχουμε τους 41 στο εσωτερικό, τους 35-37 στα παράλια και τους 32 στα υψηλότερα ορεινά. Είναι υψηλές από μόνες τους αυτές η θερμοκρασίες, χαμηλότερες από του προηγούμενου πενθημέρου αλλά θα πρέπει να υπάρχει προσοχή».

Η υψηλότερη μέχρι στιγμής θερμοκρασία καταγράφηκε προχθές Σάββατο, όταν ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στους 45 βαθμούς κελσίου.