Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Φώτος Φωτιάδης.

Βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του ηθοποιού και σκηνοθέτη Φώτου Φωτιάδη, εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού, αναφέροντας ότι ο εκλιπών ήταν ένας «καλλιτέχνης που σφράγισε με την πολυετή παρουσία του τη θεατρική σκηνή του τόπου μας και ειδικά τη θεατρική παραγωγή αρχαίου ελληνικού δράματος».

Σε ανακοίνωση το Υφυπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι ο Φώτος Φωτιάδης σπούδασε υποκριτική με υποτροφία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, ενώ με την επιστροφή του στην Κύπρο μετά τις σπουδές, εργάστηκε ως ηθοποιός στο θέατρο και στην τηλεόραση. Συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, όπου παρουσίαζε την εκπομπή με τίτλο «Για τα μεγάλα παιδιά», για την οποία έγραφε, διασκεύαζε και σκηνοθετούσε θεατρικά έργα στα οποία συμμετείχε και ο ίδιος ως ηθοποιός.

Αναφέρει ότι το 1971, με την ίδρυση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, άρχισε να εργάζεται ως ηθοποιός στις παραγωγές του κρατικού μας θεάτρου και προσθέτει ότι το 1973 μετέβη στο Λονδίνο για μετεκπαίδευση στη σκηνοθεσία με υποτροφία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά την παραμονή του εκεί, δίδαξε αρχαίο ελληνικό δράμα στη Δραματική Σχολή του Dartinghton College of Arts και οργάνωσε εργαστήρια για την αρχαία τραγωδία στη Royal Academy of Dramatic Arts. Το 1975 μετέβη στον Καναδά όπου εργάστηκε ως σκηνοθέτης με μια ομάδα μελέτης της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, ο Φώτος Φωτιάδης συνέχισε να εργάζεται ως σκηνοθέτης και ηθοποιός στο θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Ίδρυσε τη «Νέα Θεατρική Ομάδα», με την οποία ανέβασε έργα ρεπερτορίου και εκπροσώπησε την Κύπρο στις «Διεθνείς Ημέρες Ανοικτού Θεάτρου» στην Αθήνα (1980) και στο Φεστιβάλ Ιθάκης (1981 και 1982) στο οποίο κέρδισε το 1982 το Α' βραβείο καλύτερης παράστασης με το έργο «Θρύλος του Ακρίτα» και δίδαξε επίσης θέατρο στο Εθνικό Ωδείο Λευκωσίας και Λεμεσού, σκηνοθέτησε στην Εθνική Λυρική Σκηνή στην Αθήνα το έργο «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Μανώλη Καλομοίρη και συνεργάστηκε με το «Νέο Θέατρο Βλαδίμηρου Καυκαρίδη» ως ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Τέλος, το Υφυπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι ο Φώτος Φωτιάδης διετέλεσε γενικός γραμματέας του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και με την ιδιότητά του αυτή, συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια και σεμινάρια για το αρχαίο δράμα.