Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εκδήλωση Πάφος.

Οφείλουμε να κρατούμε ζεστή τη μνήμη μας για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα χρειαστεί ξανά πολίτες αυτής της χώρας να αντισταθούν σε οποιαδήποτε επιβουλή απέναντι στη νομιμότητα και τη δημοκρατία, είπε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, μιλώντας στην εκδήλωση καταδίκης των μαύρων επετείων του 1974 που διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής η Οργάνωση Αντιστασιακών Πάφου, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ.

Ανέφερε ότι τιμούμε όσους θυσιάστηκαν, οι οποίοι στάθμισαν την αξία της ζωής τους ως μικρότερη από την αξία της ελευθερίας, της νομιμότητας και της δημοκρατίας. Σημείωσε ότι η μεγαλύτερη δικαίωση για τους νεκρούς μας είναι ότι σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, δεν υπάρχει κανένας σε αυτή τη χώρα, ο οποίος να υποστηρίζει την ορθότητα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

"Θεωρήσαμε τη δημοκρατία αυτονόητη και νομίσαμε ότι μπορούμε να παίζουμε με αυτή", είπε, σημειώνοντας ότι η δημοκρατία είναι ένα εύθραυστο πολίτευμα, που τρομοκρατικές οργανώσεις νομίζουν ότι μπορούν με τα όπλα να επιβάλουν εκείνο που θεωρούν σωστό. Το μάθημα, είπε, είναι ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι εκείνο που θεωρούμε σωστό μπορούμε να το επιβάλουμε.

Σημείωσε ακόμα, ότι έχουμε την τάση να αυτοενοχοποιούμαστε, λέγοντας ότι κάναμε πολλά λάθη και γι' αυτά έπρεπε να τιμωρηθούμε. "Όντως κάναμε λάθη", ανέφερε, ωστόσο, διερωτήθηκε αν κάναμε τόσο μεγάλα λάθη, ώστε να έχουμε 200.000 πρόσφυγες, τόσους πολλούς αγνοούμενους, τόσους νεκρούς και να μας πιάσει την μισή μας χώρα η Τουρκία.

"Όταν ένα χωριό βομβαρδίζεται με βόμβες Ναπάλμ αυτό δεν μπορεί να είναι απάντηση σε οτιδήποτε άλλο", πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εργασίας είπε πως η αλήθεια βρίσκεται πάντα στην ιστορία προσθέτοντας πως πάντοτε πρέπει να αφιερώνουμε  χρόνο για να μελετούμε τις ιστορικές πηγές.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αντιστασιακών Πάφου Ανδρέας Θεοδώρου. Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε πως με λυγισμένα τα γόνατα και τις ψυχές ολόρθιες δίνουμε το παρών μας στο προσκλητήρι της πρέπουσας απόδοσης τιμής, "σε όλους τους αδερφούς μας που δώσανε το είναι τους στο βωμό της Δημοκρατίας της νομιμότητας και της ελευθερίας, με τις καρδιές λουσμένες μες στη γαλήνη που προσφέρει του ιερού τούτου χρέους".

Ο κ. Θεοδώρου έστειλε το μήνυμα της ομόνοιας και της ένωσης δυνάμεων, προσθέτοντας πως μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τουρκική βουλιμία και η επέλαση του τρίτου αναίμακτου, προς τον παρόν, Αττίλα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρώτος αντπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Χρύσανθος Σαββίδης, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Σιήκκης και εκ μέρους της ΔΗΠΑ, ο Αντώνης Αντωνίου.