Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φαιδωνος

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος εξέφρασε λύπη για τις  μονομερείς, όπως είπε, ενέργειες της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου εναντίον του Δήμου Πάφου, προσθέτοντας πως με τις πράξεις της η Μητρόπολη Πάφου ουσιαστικά επιδεικνύει μια συμπεριφορά και μια στάση απέναντι στον Δήμο Πάφου που μπορεί να ερμηνευτεί ως 'εχθρική', χαρακτηρίζοντας πρωτόγνωρο φαινόμενο η Εκκλησία να επικεντρώνεται μόνο στο κυνήγι των χρημάτων, όπως ανέφερε. 

Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε ότι ενώ θα έπρεπε όλοι να σεβαστούν και να αναμένουν την εκδίκαση της έφεσης η οποία εκκρεμεί από το 2021 ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώπιον του Εφετείου, παρά ταύτα μονομερώς η Μητρόπολη Πάφου και χωρίς καμιά ενημέρωση και διαβούλευση, όπως ανέφερε, προχώρησε στην έκδοση διατάγματος για να δεσμευτούν 8 εκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς του Δ. Πάφου χωρίς να αναλογιστεί ότι αυτό μπορεί να δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία του Δήμου Πάφου, στην πληρωμή των υπαλλήλων και στην εκτέλεση των έργων γενικά στην ζωή της πόλης της Πάφου .

Για μας συνέχισε, είναι πρωτόγνωρο ένας θεσμός όπως είναι η Εκκλησία να επικεντρώνεται μόνο στο κυνήγι των χρημάτων.

Εξήγησε ότι η Ιερά Μητρόπολη Πάφου το 2010 κινήθηκε εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, εναντίον του υπουργικού συμβουλίου του Κράτους και του Δήμου Πάφου απαιτώντας 26 εκ. ευρώ για ισχυριζόμενη ζημιά την οποία υπέστη, γιατί από το 1981- 1990 με πράξεις τους ή με ενέργειες τους ο Δήμος Πάφου, το υπουργικό συμβούλιο και η Δημοκρατία μείωσαν την αξία της περιουσίας της  αυτό που αποκαλούμε ως Δημόσιο Κήπο και είναι εγγεγραμμένο ως Δημόσιος Κήπος και συγκεκριμένα γιατί με απόφαση και ενέργειες μειώθηκε ο συντελεστής δόμησης από 160% σε 1%.

Το Δικαστήριο είπε ο κ. Φαίδωνος πρωτόδικα έκρινε ότι η Ιερά Μητρόπολη Πάφου πρέπει να αποζημιωθεί 5,3 εκατ πλέον τόκους .

Εμείς συνέχισε, « προχωρήσαμε σε καταχώρηση έφεσης και αυτό που υπήρχε ως αντίληψη και συνεννόηση μέ την Μητρόπολη Πάφου είναι ότι θα αναμένουν την εκδίκαση της έφεσης» . Είπε ακόμη πως την ίδια ώρα εκκρεμεί η αίτηση την οποία έκανε για να ζητήσουν κατά παρέκκλιση διαδικασία για να ανεγείρουν ναό στον Δημόσιο Κήπο, παραιτούμενοι ουσιαστικά από οποιονδήποτε άλλο δικαίωμα επί του Δημοσίου Κήπου, όχι του ιδιοκτησιακού, παρόλο που παλαιότερα, όπως είπε, ο τέως Αρχιεπίσκοπος μόνο με την ανέγερση ναού συμφωνούσε να τιτλοποιήσει το σύνολο του υπόλοιπου κήπου στον Δήμο της Πάφου.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η απόφαση του Δικαστηρίου ουσιαστικά, με τις ενέργειες και την αίτηση που υπέβαλε η Μητρόπολη μονομερώς δημιουργεί προβλήματα στον Δήμο Πάφου, στην πόλη της Πάφου. Είπε ακόμη πως είναι πολλοί οι πολίτες αυτής της πόλης που είναι και μέλη του εκκλησιάσματος της Μητρόπολης Πάφου και εκφράζουν την λύπη τους για αυτό.

Η αποστολή τους είναι να διαφυλάσσουν την περιουσία τους να βλέπουν τα έσοδα τους και το πως υλοποιούν το κοινωφελές τους έργο, το οποίο είπε ο Δήμαρχος Πάφου « αγαπούμε και στηρίζουμε» πλην όμως αυτή τους η ενέργεια επικεντρώνεται μόνο στα νομικίστικά και μόνο στο πως θα πάρουν χρήματα από τα ταμεία του Δήμου, δηλαδή από τις τσέπες των πολιτών 8 εκατ, ευρώ.

Ο κ. Φαίδωνος υπέβαλε ακολούθως το ερώτημα « εάν επαναφέρουμε το συντελεστή πίσω προφανώς δεν θα υπάρχει θέμα αποζημίωσης ούτε και θέμα αγωγής της Μητρόπολης Πάφου εναντίον του υπουργικού συμβουλίου και εναντίον του Δ. Πάφου». Τι θα πράξει σ’ αυτή την περίπτωση η Μητρόπολη Πάφου διερωτήθηκε λέγοντας « θα έρθει να αποκόψει να ξεριζώσει όλα τα δέντρα από το Δημόσιο Κήπο για να μπορέσει να ανεγείρει το 160% του συντελεστή σε αυτό το τεμάχιο και να θέσει απέναντι ολόκληρη την Κύπρο;”.

Ο Δήμος είναι ικανός να διαχειριστεί το πρόβλημα που προκάλεσε η απόφαση του Δικαστηρίου και διαβεβαιώνει τους πάντες ότι θα ενεργήσει με δημόσιο πνεύμα και αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των συμφερόντων του,κατέληξε ο Δήμαρχος Πάφου.