Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πρόεδρος της Δημκρατίας ΔΕΟΚ

Υπόμνημα, στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικά εργασιακά θέματα, θέσεις και εισηγήσεις, τα οποία η ΔΕΟΚ ιεραρχεί ψηλά στις προτεραιότητες της, κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, η ηγεσία της Ομοσπονδίας σε σημερινή συνάντηση της, στο Προεδρικό, στην παρουσία και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου.    

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι στις 21 Ιουλίου συνέρχεται το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώματα, το οποίο θα συζητήσει, με τον Υπουργό και τους κοινωνικούς εταίρους, το θέμα της αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων (τα πέναλτι), των συλλογικών συμβάσεων, της απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού και τη λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασίου είπε ότι επέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπόμνημα, στο οποίο περιλαμβάνονται οι πιο σημαντικές θέσεις της οργάνωσης για σειρά σημαντικών εργασιακών θεμάτων.

«Κατά κύριο λόγο συζητήσαμε το θέμα της διεύρυνσης και της επέκτασης του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, ένα ζήτημα, το οποίο θα συζητηθεί και στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα στις 21 Ιουλίου και το οποίο ουσιαστικά περιλαμβάνεται στην κοινοτική οδηγία για το κατώτατο μισθό», είπε.

Επίσης, πρόσθεσε, «θέσαμε στον Πρόεδρο το ζήτημα ουσιαστικά του επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού μέσα από τη διαφοροποίηση του θεσμικού πλαισίου όπως λειτουργεί σήμερα με την προσθήκη και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων στον κατώτατο και τον καθορισμό ορίων απόδοσης».

Ανέφερε, παράλληλα, ότι έθιξαν και το ζήτημα της απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού.

«Έχουμε ζητήσει ουσιαστικά την επανασύσταση των τεχνικών επιτροπών, αλλά και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στη βάση της ίσης μεταχείρισης του εργατικού δυναμικού που θα πρέπει να απασχολείται στον τόπο μας», σημείωσε.

Είπε, επίσης, ότι συζήτησαν το θέμα βεβαίως της επέκτασης και της διεύρυνσης της ΑΤΑ.

Η συμφωνία η οποία έχει γίνει, συνέχισε ο κ. Αναστασίου, «καθορίζει νομίζω επαρκές υπόβαθρο, ώστε να διασφαλίσουμε μελλοντικά το θεσμό της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας του, αλλά επιπρόσθετα να δούμε και πως επεκτείνεται καλύπτοντας ουσιαστικά και άλλες ομάδες εργαζομένων».

«Έχουμε συζητήσει το ζήτημα της ακριβείας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει θα έλεγα την κυπριακή κοινωνία. Κατά κύριο λόγο τις ευάλωτες κοινωνικές τάξεις. Ζητήσαμε την αναπροσαρμογή της επιδοματικής πολιτικής. Θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή σε όλα τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και επίσης θα πρέπει να συνεχιστεί ουσιαστικά και η επιδότηση σε ζητήματα που αφορούν είτε το ΦΠΑ είτε άλλα προϊόντα όπως είναι τα καύσιμα αλλά και άλλα βασικά είδη, καταναλωτικά είδη και προϊόντα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αναστασίου είπε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση έθιξαν το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης.

«Υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η φορολογική μεταρρύθμιση στη βάση μιας κοινωνικής προσέγγισης και στην λογική μιας δικαιότερης κατανομής του εθνικού εισοδήματος», ανέφερε. Είναι για αυτό το λόγο που ζητήσαμε εισοδηματική διεύρυνση των χαμηλών φορολογικών κλιμάκων και επιπρόσθετα βέβαια θα πρέπει να αναπτυχθούν και εργαλεία, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή η οποία αποτελεί σήμερα γάγγραινα για το φορολογικό σύστημα του τόπου», πρόσθεσε.

Το συνταξιοδοτικό ζήτημα βεβαίως ήταν μέσα στα ζητήματα, τα οποία συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Αναστασίου και σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που τους απασχολεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

«Έχει γίνει μια προκαταρκτική μελέτη από τον ILO. Θα πρέπει να πει σε ουσιαστικό βάθος η συζήτηση. Θίξαμε το ζήτημα της αναλογιστικής μείωσης των συντάξεων, του λεγόμενου «πέναλτι», στη λογική ότι θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις κυρίως για τα άτομα, τα οποία εργάζονται και εισφέρουν πάρα πολλά χρόνια στο Ταμείο, αλλά επίσης και για εργαζόμενους σε βαριά επαγγέλματα, καθώς και σε γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν σήμερα ουσιαστικά το πρόβλημα της φτώχιας λόγω των χαμηλών συνταξιοδοτικών παροχών που παίρνουν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αναστασίου ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι έθιξαν και άλλα ζητήματα που αφορούν την επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών και του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Κυρίως ζητήματα που αφορούν την επενδυτική πολιτική του Ταμείου αλλά και το κτίσιμο του αποθεματικού του Ταμείου , το οποίο ουσιαστικά σήμερα βρίσκεται σε μηδενική βάση, λόγω του γεγονότος ότι περίπου τα 9 δις που αποτελούν αυτό το αποθεματικό τα έχει δανειστεί το κράτος και έχουμε ζητήσει βεβαίως καθορισμό οδικού χάρτη, σαφής χρονοδιαγράμματα, ώστε τα λεφτά αυτά να επιστραφούν στο Ταμείο, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη βιωσιμότητα του», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα έχουν ως ΔΕΟΚ νέα συνάντηση για τα ζητήματα αυτά, ο κ. Αναστασίου είπε ότι έχει καθοριστεί συνάντηση και συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, στις 21 Ιουλίου.

«Εκεί έχουν μπει συγκεκριμένα θέματα. Το ένα θέμα, το οποίο θα συζητήσουμε μαζί με τον Υπουργό και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους ασφαλώς, αφορά την αναλογιστική μείωση των συντάξεων, το λεγόμενο «πέναλτι», θα ανταλλάξουμε απόψεις για αυτό το ζήτημα και το δεύτερο θέμα, το οποίο θα δούμε, είναι το ζήτημα της διεύρυνσης και της ενίσχυσης του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων», ανέφερε.

«Βεβαίως, είναι και το θέμα της στρατηγικής για την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού στην ατζέντα. Εκεί θα συζητήσουμε τρόπους κατά τους οποίους θα πρέπει να διασφαλίσουμε την επαρκή και την αποτελεσματική λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία ήδη προβλέπεται στην στρατηγική που έχει καθορίσει ο προηγούμενος Υπουργός», κατέληξε.   

Ανακοίνωση ΔΕΟΚ για συνάντηση με ΠτΔ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση, η ΔΕΟΚ κατέθεσε στη συνάντηση συγκεκριμένες προτάσεις για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος προτάσσοντας την ανάγκη διατήρησης του κοινωνικού χαρακτήρα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την διασφάλιση της επάρκειας και της βιωσιμότητας των συντάξεων.

Μεταξύ άλλων η ΔΕΟΚ προτείνει την επιστροφή με βάση σαφή χρονοδιάγραμμα των οφειλόμενων κεφαλαίων από το κράτος που αντιστοιχούν στο σύνολο του αποθεματικού του και την διαμόρφωση επενδυτικού πλαισίου ώστε να διασφαλισθεί η οικονομική βιωσιμότητα του ταμείου και η επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών, τον τερματισμό της  ποινής – μείωσης της σύνταξης για άτομα με πολλά χρόνια εισφορών, για εργαζόμενους σε βαριά χειρονακτικά επαγγέλματα και για γυναίκες με μειωμένες εισφορές, τη Σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής επενδύσεων στην οποία να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων, εμπειρογνώμονες επενδύσεων και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, την θέσπιση νομοθεσίας για καθολική εφαρμογή των Ταμείων Προνοίας ώστε να καταστούν αποτελεσματικός συνταξιοδοτικός πυλώνας. 

Η ΔΕΟΚ προέταξε επίσης κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις μεταξύ των οποίων την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων και την επαναφορά της φορολογικής έκπτωσης τέκνων.

Στον τομέα της απασχόλησης η Ομοσπονδία ζητά αύξηση της περιόδου καταβολής του ανεργιακού επιδόματος από 6 σε 9 μήνες, την ανάπτυξη σχεδίων για την νεανική επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρίες, την θεσμοθέτηση της δια βίου μάθησης η οποία θα πρέπει να γίνεται μέσα στις επέχεις βάσεις σε εργάσιμο χρόνο.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα προτάσεις της ΔΕΟΚ για τη στεγαστική πολιτική, την πολιτική κοινωνικής πρόνοιας και την ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας και την αναβάθμιση των επαγγελματικών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.