Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Στη ανάπτυξης ενός εργαλείου για τον εύκολο υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης της κατοικίας, προέβη το ΤΕΠΑΚ. Μέσω απλών ερωτήσεων σχετικά με τον τρόπο ψύξης, τον αριθμό και το είδος των κουφωμάτων και κατά πόσον υπάρχει μόνωση, οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν μια ένδειξη ως προς την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους.  

Τα αποτελέσματα του εργαλείου, προσφέρουν μια πρώτη εικόνα ως προς την ενεργειακή απόδοση, χωρίς να είναι απαραίτητες οι τεχνικές γνώσεις. Αυτή η ένδειξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια σε εμπειρογνώμονες, σε τράπεζες για τη χορήγηση δανείου, αλλά και σε σχέδια χορηγιών της κυβέρνησης, όπου και θα γίνει μια ολοκληρωμένη ενεργειακή μελέτη. Μετά το πέρας της μελέτης, καθορίζεται το ακριβές ποσό που θα εξοικονομείται μετά από την ενεργειακή αναβάθμιση.  

Με δηλώσεις του στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1, ο Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΠΑΚ, κ. Α. Χαραλαμπίδης, ξεκαθάρισε πως το κόστος μιας ενεργειακής αναβάθμισης, ορίζεται από διάφορες παραμέτρους, όπως την κατάσταση της μόνωσης και των κουφωμάτων. Ωστόσο, η απαραίτητη τεχνολογία και εμπειρία υπάρχει.  

Ο κ. Χαραλαμπίδης εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια είναι υποχρεωτική η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής κλάσης κτιρίων, ενώ βάσει νομοθεσίας, τα κυβερνητικά κτίρια οφείλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα και να μετατραπούν σε κτίρια μηδενικής σχεδόν κατανάλωσης.