Τηλεόραση Ραδιόφωνο
στάση λεωφορείου

Ανεκμετάλλευτο αφήνουν οι δήμοι και οι κοινότητες, κονδύλι που είναι διαθέσιμο εδώ και χρόνια για τις στάσεις λεωφορείων, την ίδια ώρα που παγκυπρίως υπάρχουν περίπου 5.000 στάσεις λεωφορείων, εκ των οποίων μόλις περίπου 1.200 διαθέτουν στέγαστρο. 

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Αντρέας Νικηφόρου, Προιστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, στην παρούσα φάση, υπάρχει κονδύλι που διαχειρίζεται ο Τομέας Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, το οποίο λαμβάνεται μετά από αίτηση των κοινοτήτων, ωστόσο η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή.  

Μετά την υποβολή αίτησης γίνεται επιθεώρηση των σημείων και εφόσον εγκριθούν, η ίδια οι κοινότητα μπορεί να προβεί σε διαγωνισμό και να επιλέξει προσφορά για την τοποθέτηση στεγάστρων, με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μετά την ολοκλήρωση των έργων, η κυβέρνηση δίνει το ποσό. 

Για την διασφάλιση της αξιοποίησης του ποσού για τον σκοπό που δίνεται, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, το στέγαστρο φωτογραφίζεται και γίνεται έλεγχος για την πλήρωση των απαραίτητων προδιαγραφών, προτού γίνει η κάλυψη των εξόδων.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και το σχέδιο που υλοποιείται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ύψους 60 εκατομμυρίων, το οποίο προβλέπει την τοποθέτηση 1350 μικρών στεγάστρων, 650 μεγάλων στεγάστρων και δέκα ειδικών στεγάστρων (για την ορεινή περιοχή του Τροόδους). Τα αποτελέσματα του σχετικού διαγωνισμού αναμένονται εντός των επόμενων 1-2 μηνών. 

«Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε»

Προβληματισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δ. Αντωνίου, για την αδιαφορία των τοπικών αρχών σχετικά με τα διαθέσιμα κονδύλια, αλλά και για έλλειψη ενσυναίσθησης προς τα άτομα με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένους. Την ίδια ώρα ζητάει παρέμβαση από το Υπουργείο Μεταφορών, ώστε να υποχρεώσει τους Δήμους και τις κοινότητες να υλοποιήσουν τις απαραίτητες αλλαγές ώστε οι στάσεις να είναι κατάλληλες. 

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ο κ. Αντωνίου δηλώνει προβληματισμένος αφού δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των έργων.