Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ασδ

Αναβολή για μία εβδομάδα, αποφάσισε χθες (06/07) το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής, στην ψήφιση της δέσμης του πακέτου των κυβερνητικών μέτρων κατά των εκποιήσεων, με εξαίρεση δύο προτάσεις νόμου Δημοκρατικού Συναγερμού και ΔΗΚΟ από τη μια, και ΑΚΕΛ από την άλλη, τις οποίες ενίσχυσε και εμπλούτισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιχειρήματα του υπουργού Οικονομικών φαίνεται να πείθουν τα κόμματα της συμπολίτευσης, που προβληματίζονταν και προκαλούσαν πονοκέφαλο και αμηχανία στην κυβέρνηση.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 η κυβέρνηση διαμήνυσε σε όλους τους τόνους, ειδικότερα προς τα κόμματα της συμπολίτευσης τους κινδύνους που ελλοχεύουν για νέες περιπέτειες της κυπριακής οικονομίας, σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση ΑΚΕΛ και συμπολιτευομένων κομμάτων και βουλευτών για προσφυγή στο δικαστήριο προς εξασφάλιση ενδιάμεσου διατάγματος αναστολής της εκποίησης.

Με τον ΔΗΣΥ να εξαπολύει βολές κατά του ΑΚΕΛ και των συγκυβερνώντων κομμάτων, τα οποία κατηγορεί για ασυνεννοησία που απειλεί την οικονομία.

Ενδεικτική η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, Ονούφριου Κουλλά, ότι «η σταθερότητα της οικονομίας, όπως την επικαλείται η κυβέρνηση, διακυβεύεται από τη μεταξύ τους ασυνεννοησία και όχι από την υπεύθυνη και σοβαρή στάση του ΔΗΣΥ. Οι καταθέτες, οι συνεπείς δανειολήπτες, οι εγγυητές, τα νεαρά ζευγάρια και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κινδυνεύουν από τις ανεύθυνες προτάσεις του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ και των συγκυβερνώντων».

Αναβολή της ψήφισης των δύο εκ των τεσσάρων προτάσεων νόμου

Αναβολή δόθηκε και στην ψήφιση της επίμαχης πρότασης του ΑΚΕΛ για αναστολή του πλειστηριασμού, μέσω της εξασφάλισης δικαστικού διατάγματος, προκειμένου να διαπιστωθεί το οφειλόμενο ποσό και για να εξετασθεί ενδεχόμενη ύπαρξη καταχρηστικών χρεώσεων.

Στόχος, της αναβολής, η κατάληξη σε συμφωνία για την έγκριση του πακέτου μέτρων που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών και το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ως ενιαία και αλληλοσυμπληρούμενη δέσμη μέτρων.

Το πακέτο θα τεθεί προς ψήφιση, την επόμενη εβδομάδα, στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η Ολομέλεια υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα με τρεις μόνο αποχές και 48 ψήφους υπέρ, τις δύο προτάσεις νόμου ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ από τη μια και ΑΚΕΛ από την άλλη.

Αφορούν, η πρώτη στην ενημέρωση για το ύψος του δανείου και όλες τις παραμέτρους για τις χρεώσεις στο δάνειο, κατά την διαδικασία εκποίησης και η δεύτερη τον τρόπο τιμολόγησης, κατά την εκούσια ανταλλαγή ακινήτου, έναντι χρέους στην αγοραία τιμή αντί της αξίας καταναγκαστικής πώλησης.