Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οικιακές βοηθοί έρχονται στην Κύπρο για να εργαστούν και εν τέλη εγκαταλείπουν τα σπίτια που τις φιλοξενούν χωρίς προειδοποίηση. Σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγουν μέσω των κατεχόμενων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ενώ στις πλείστες των περιπτώσεων η φυγή τους συνδέεται με κλοπές από τις κατοικίες που εργάζονταν.

Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Ανώτερος Υπαστυνόμος, Πέτρος Ζένιος ο οποίος ανέφερε αριθμητικά δεδομένα που φανερώνουν την σοβαρότητα του προβλήματος. 

Όπως ανέφερε:

- Το 2021 υπήρχαν 437 περιπτώσεις εγκαταλείψεων 

- Το 2022 υπήρχαν 910 περιπτώσεις εγκαταλείψεων 

- Το 2023, και συγκεκριμένα μέχρι τον Ιούνιο υπήρχαν 1115 περιπτώσεις εγκαταλείψεων 

Γιατί φεύγουν;

«Το θέμα αυτό έχει τρεις πιθανές πτυχές», ανέφερε ο κ. Ζένιος. «Το πρώτο θέμα είναι το συμβόλαιο μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου στο οποίο μπορεί να προκύψουν διαφωνίες ή να καταπατούνται και δικαιώματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι εργαζόμενοι σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να αποταθούν στους αρμόδιους για την επίλυση πιθανών προβλημάτων.»

«Η δεύτερη πτυχή αφορά την εσωτερική κατανάλωση.» Όπως επεσήμανε, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αλλοδαποί επιθυμούν να αυτοεργοδοτηθούν παράνομα γιατί πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουν περισσότερα χρήματα. « ... και σε αυτές τις περιπτώσεις, ασκείται πίεση προς τον εργοδότη, έτσι ώστε να παραχωρηθεί το έγγραφο αποδέσμευσης (release paper)», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα άτομα αυτά εργοδοτούνται σε διαφορετικά μέρη παράνομα, και όταν εντοπίζονται από την Αστυνομία ή την Υπηρεσία αλλοδαπών, τότε προχωρούν ως συνήθως σε αίτημα ασύλου.

Η τρίτη πτυχή, όπως αναφέρει ο Ανώτερος Υπαστυνόμος, παρουσιάζει πλέον ένα συχνό φαίνομενο. «Οι αλλοδαποί μέσω των κατεχομένων επιχειρούν να ταξιδέψουν σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

«Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο του καλοκαιριού» ανέφερε, σημειώνοντας ότι πολλοί πηγαίνουν διακοπές και αφήνουν τα δικά τους άτομα με τις οικιακές βοηθούς. Ωστόσο οι οικιακές βοηθοί εγκαταλείπουν το χώρο εργασίας τους, χωρίς προειδοποίηση.

Ανώτερος Υπαστυνόμος, Πέτρος Ζένιος

Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται και η διάπραξη άλλων αδικημάτων πριν την έξοδο τους από το σπίτι, και αυτό αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα. Έχουμε προβεί σε ενέργειες έτσι ώστε να εντοπίζονται οι αλλοδαποί.