Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τερ

Σήμα κινδύνου για τη νόσο των Λεγεωναρίων στην Ευρώπη, εξέπεμψε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Σε έκθεσή του επισημαίνει ότι το 2021 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες αναφορές της λοίμωξης που ταυτίζεται με το καλοκαίρι και φαίνεται να σχετίζεται με τα κλιματιστικά.

Απαντήσεις για το τι είναι η νόσος των λεγεωναρίων, ποια τα συμπτώματα και πως μεταδίδεται, έδωσε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Πνευμονολόγος, Δρ Ανδρέας Ζαχαριάδης.

Όπως επισήμανε ο δρ Ζαχαριάδης η νόσος των Λεγεωναρίων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας που προκαλείται από το βακτήριο Legionella.

Αυτό το μικρόβιο προκαλεί επιδημίες κυρίως τους θερινούς μήνες, ανέφερε, σημειώνοντας ότι  «το μικρόβιο βρίσκεται σε ψύξεις, θερμάνσεις, αλλά και όπου υπάρχουν δεξαμενές. Το μικρόβιο είναι υδρόφιλο και αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 30-40 βαθμούς», σημείωσε.

Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν

Για την αντιμετώπιση της νόσου εκείνο που χρειάζεται σύμφωνα με τον δρ Ζαχαριάδη είναι να γίνει σωστή και έγκαιρη διάγνωση. Όπως είπε είναι εύκολο να μπερδέψει κανείς τη νόσο με κοινό κρυολόγημα ή με άλλης μορφής πνευμονία. Είναι αντιμετωπίσιμη η νόσος φτάνει να γίνει σωστή διάγνωση, μιας και υπάρχει ειδικευμένη αντιβιοτική θεραπεία.

Ο δρ Ζαχαρίαδης αναφέρθηκε και στα συμπτώματα που πρέπει να ηχήσουν καμπανάκι στους ασθενείς.

Στην αρχή τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα δηλαδή ο ασθενής μπορεί να έχει ένα εμπύρετο νόσημα, ρίγος, ανορεξία, καταβολή. «Μπορεί εύκολα κανείς να το μπερδέψει με κοινό κρυολόγημα». επισήμανε.

«Μετέπειτα ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή, πέφτει το οξυγόνο του, στην ακτινογραφία μπορεί να υπάρχουν διηθήματα στον ένα ή και στους δύο πνεύμονες και μπορεί ο ασθενής να βγάλει μαζί με το βήχα και τα φλέγματα ποσότητα αίματος».

Επιπρόσθετα εκείνο που πρέπει να ανησυχήσει τον ασθενή σύμφωνα με τον Ειδικό είναι η ναυτία, εμετοί, διάρροιες και σε πιο προχωρημένα στάδια ο ασθενής να βρίσκεται σε σύγχυση.

«Χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας όσο και δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι ώστε γίνει έγκαιρα η σωστή διάγνωση  και να αντιμετωπιστεί», ανέφερε καταλήγοντας.

Σοβαρή αύξηση στην Ευρώπη

Το 2021 η νόσος των Λεγεωναρίων παρουσίασε σημαντική αύξηση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ), αφού που αναφέρθηκαν πάνω από 10.700 περιπτώσεις και 704 γνωστοί θάνατοι για όλο το έτος.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με το θέμα, το 2021, η ΕΕ/ΕΟΧ σημείωσε το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό κοινοποίησης της νόσου των Λεγεωναρίων μέχρι σήμερα, με 2,4 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Τέσσερις χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία) αντιπροσώπευαν το 75% όλων των αναφερόμενων περιπτώσεων. Οι άνδρες ηλικίας 65 ετών και άνω ήταν η πιο επηρεασμένη ομάδα, με ποσοστό 8,9 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

Το 2021, υπήρξαν, επίσης, 895 κρούσματα λοίμωξης από τη νόσο των Λεγεωναρίων που σχετίζονται με ταξίδια, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 38% στα κρούσματα σε σύγκριση με το 2020. Αυτό πιθανώς σχετίστηκε με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για την Covid-19.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε

Τα μέτρα προστασίας που μπορούν να λάβουν οι πολίτες, σύμφωνα με το ECDC μπορεί να είναι:

· Εξασφάλιση τακτικής συντήρησης, καθαρισμού και απολύμανσης των συστημάτων νερού, συμπεριλαμβανομένων των υδραυλικών συστημάτων, των πύργων ψύξης, των υδρομασάζ και των διακοσμητικών σιντριβανιών.

· Διατήρηση συστημάτων κρύου νερού κάτω των 20°C και συστημάτων ζεστού νερού πάνω από 50°C για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων.

· Εξασφάλιση της σωστής ροής και κυκλοφορίας του νερού στα συστήματα ύδρευσης για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου στάσιμου νερού.

· Απολύμανση συστημάτων ζεστού νερού με υψηλά επίπεδα (50mg/l) χλωρίου για 2–4 ώρες μετά την εργασία στο σύστημα και τους θερμοσίφωνες και πριν από την έναρξη κάθε ζεστής περιόδου.

· Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των φίλτρων νερού, των πύργων ψύξης και των σχετικών σωλήνων που χρησιμοποιούνται σε συστήματα κλιματισμού.