Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μια νόσος που χτυπά συχνά την πόρτα σε όλα σχεδόν τα σπίτια ανά το παγκόσμιο και πλήττει ιδίως τα παιδιά. Γι' αυτό και χρειάζεται οι γονείς να λάβουν προληπτικά μέτρα, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των παιδιών που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο πάσχουν από  οξεία γαστρεντερίτιδα, επεσήμανε ο Δρ. Αβραάμ Ηλία, Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου, μιλώντας στηη εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι».

Ο κ. Ηλία ανέφερε ότι η οξεία γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκύψει όλες τις εποχές του χρόνου στα παιδιά, ωστόσο το καλοκαίρι είναι η εποχή που προσβάλλεται ευκολότερα το γαστρεντερικό σύστημα. «Προκαλείται σε όλες τις ηλικίες των παιδιών ανεξαιρέτως», σημείωσε.

Τα παιδιά που οδηγούνται στο νοσοκομείο είναι κυρίως τα μικρότερα παιδιά τα οποία έχουν και υψηλότερο ποσοστό κινδύνου στην αφυδάτωση.

Τα συμπτώματα της οξείας γαστρεντερίτιδας είναι:

- Εμετός

- Διαρροϊκές κενώσεις

- Πόνοι στην κοιλιά

- Αφυδάτωση

- Πυρετός

Ποτέ ζητάμε ιατρική βοήθεια;

Σύμφωνα με τον Δρ. Αβραάμ Ηλία, οι γονείς θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια όταν το παιδί παρουσιάζει ακατάσχετους εμετούς, όταν είναι αφυδατωμένο, όταν είναι στεγνοί οι βλεννογόνοι, όταν κλαίει και δεν παράγει δάκρυα αλλά και όταν δεν αποβάλλει ούρα.

Το φαινόμενο της οξείας γαστρεντερίτιδα, παρατηρείται εντονότερα τα καλοκαίρια γιατί πρώτον πολλαπλασιάζονται ευκολότερα οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και δεύτερο αλλοιώνονται τα τρόφιμα τα οποία είναι εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες ή δεν μαγειρεύονται καλά.

Δρ. Αβραάμ Ηλία, Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου

Υπάρχει εμβόλιο για αυτόν τον ιό και τον χορηγούμε μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

Στην Κύπρο, όπως ανέφερε ο κ. Ηλία, δεν χάνονται ζωές από οξεία γαστρεντερίτιδα λόγω των μικρών αποστάσεων και της άμεσης ανταπόκρισης από τους ειδικούς ιατρούς. Σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου υπάρχουν αρκετές απώλειες. «Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν 5-6 περιστατικά παιδιών.», σημείωσε.