Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τουρκυπριακες περιουσιες
*Φωτογραφία Αρχείου

Σωρεία καταγγελιών στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής από το Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος για τις διαδικασίες παραχώρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών, παραθέτοντας ονόματα, στοιχεία και συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Φαίδωνας Φαίδωνος – Δήμαρχος Πάφου 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον τόπο μας, είναι η κακοδιαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, όπου κάποιες εκτιμήσεις την ανεβάζουν στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, Συνταξιούχος Αστυνομικός με μεγάλη περιουσία, κατέχει τουρκοκυπριακή κατοικία αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ και ισχυρίζεται ότι είναι θέσμιος ενοικιαστής, αφού την ενοικίασε το 1964. Κάτι που τελικά δεν ισχύει με βάση την ισχύουσα νομοθεσία

Σε άλλη περίπτωση, Τουρκοκυπριακό κατάστημα δόθηκε σε φοιτητή, ο οποίος έχει συγγένεια με πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ. Ωστόσο λόγω της αποκάλυψης δεν προχώρησε η παραχώρηση.

Έγινε επίσης αναφορά σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις προσφύγων με περιουσία 15 και 25 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, οι οποίοι κατέχουν τουρκοκυπριακά εμπορικά υποστατικά με πολύ χαμηλό ενοίκιο. 

Στις καταγγελίες για παραπλάνηση του Σώματος από βουλευτές, ώστε να ψηφιστεί το 2019 νομοθεσία με την οποία κατοχυρώνεται το κληρονομικό δικαίωμα για τουρκοκυπριακά υποστατικά, απάντησε ο βουλευτής Κυριάκος 

Χατζηγιάννη, υπογραμμίζοντας  ότι η νομοθεσία αφορά μόνο πρώτη κατοικία.

Κυριάκος Χατζηγιάννης – Βουλευτής ΔΗΣΥ 

«Η πρώτη αδικία είναι το γεγονός ότι ο κύριος Φαίδωνας ως Δήμαρχος και ως Δημαρχείο Πάφου κατακρατεί και χρησιμοποιεί τουρκοκυπριακές περιουσίες που δεν του ανήκουν. Δεύτερο κανένας δήμαρχος δεν μπορεί να υποδείξει σε κυρίαρχη βουλή το πως ή με ποιο τρόπο θα ψηφίζει τους νόμους της και μάλιστα ομόφωνα’.

Οι βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου μίλησαν για σκανδαλώδεις παραχωρήσεις, τονίζοντας ότι χρειάζεται να γίνουν διορθώσεις στα κριτήρια και τη διαδικασία για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες.

Χρίστος Χριστοφίδης – Βουλευτής ΑΚΕΛ 

«Γύρω από την παραχώρηση αυτών των σημαντικών περιουσιών των εμπορικών υποστατικών στήθηκε ένα πάρτι οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων».

Ουνούφριος Κουλλά – Βουλευτής ΔΗΣΥ 

«Πριν από το 2018 και από το 1974 υπήρχε πλήρης αδιαφάνεια. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε εκείνο το πάρτι που έγινε δεν ήταν μέρος».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλία, ζήτησε από το Δήμαρχο Πάφου να καταθέσει υπόμνημα στην Επιτροπή σχετικά με τις καταγγελίες στις οποίες προέβη.