Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Υφυπουργός Πολιτισμού

Τη σημασία της διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και του έργου της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO για την ανάδειξη της, τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Χατζηγιάννης σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στις 29 Ιουνίου στο Προεδρικό Μέρα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου, με την ευκαιρία των 20 χρόνων της σχετικής σύμβασης της UNESCO.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δευτέρας του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Χατζηγιάννης, είπε ότι "οι εγγραφές στον κατάλογο που έχουν πραγματοποιηθεί από κοινότητες και φορείς της Κύπρου, αναδεικνύουν τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, προσαρμοζόμενη στους εκάστοτε κοινωνικούς και πολιτισμικούς μετασχηματισμούς».

Στο εναρκτήριο καλωσόρισμά της, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής UNESCO, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, είπε ότι "η πολιτιστική κληρονομιά δεν εξαντλείται σε μνημεία και συλλογές αντικειμένων και περιλαμβάνει παραδόσεις ή ζωντανές εκφράσεις που κληρονομήθηκαν από τους προγόνους μας και μεταβιβάζονται από εμάς στους απογόνους μας». 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα 30 στοιχεία που συμπεριλήφθηκαν στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τα έτη 2019 μέχρι 2023 και απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά εγγραφής στους αντίστοιχους αιτητές.

Απονεμήθηκε, επίσης στο Αρχείο ΡΙΚ και στο έργο «Ψηφιακός Ηρόδοτος» το Πιστοποιητικό Εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Καλών Πρακτικών για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το σκεπτικό ότι «το Αρχείο ΡΙΚ αποτελεί τον σημαντικότερο Φορέα διάχυσης της ιστορίας και τουπΠολιτισμού της Κύπρου, διά μέσου της εικόνας και του ήχου. Πρωταρχικός του στόχος είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου".

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η πρώτη προβολή της σύντομης ταινίας «Εγγραφές της Κύπρου στους Παγκόσμιους Καταλόγους Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» και ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τη Βερόνικα Αλωνεύτου και την Έλενα Ξυδά.