Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος

Το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των κατοίκων του Δήμου Αγλαντζιάς, που το καλοκαίρι του 1974 χάθηκαν προασπιζόμενοι τις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες, τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στο χρέος απέναντι στους πεσόντες στους αγώνες για την ελευθερία του τόπου. Μίλησε για την ανάγκη ηγεσία και λαός να ανταποκριθούν στις πολυεπίπεδες προκλήσεις των καιρών και να συνεχίσουν τον αγώνα για απελευθέρωση

 Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «όλοι εμείς, ευλαβικοί προσκυνητές, μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, για να ανάψουμε το κερί της ψυχής μας από τη φλόγα του ηρωισμού των προμνημονευθέντων.  Να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της οφειλής μας, την έκταση και το βάθος της ευθύνης μας. Σε τούτες τις δύσκολες ώρες, εκείνο που αναμένει από όλους μας ο κυπριακός λαός, είναι σύνεση, ομοψυχία και αποφασιστικότητα».

Μετά το πέρας του μνημοσύνου τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων έξω από τον Ιερό Ναό και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγλαντζιάς, Ανδρέα Κωνσταντίνου, «μνημονεύουμε αυτούς που γαλουχημένοι με τις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας κατανίκησαν κάθε ανθρώπινη αδυναμίας και το φόβο απέναντι στο θάνατο».

Στο πεδίο της μάχης έπεσαν οι: έφεδροι αξιωματικοί Μιχάλης Ζένιος και Γεώργιος Γιάγκου. Έφεδρος λοχίας Ανδρέας Κυπριανού και οι εθνοφρουροί Φοίβος Χριστοφή, Χρίστος Τριανταφυλλίδης, Μάριος Χατζησάββας, Κωνσταντίνος Πλείδης και Μάριος Πέτσας.

Στη λίστα αγνοουμένων εξακολουθούν να βρίσκονται τα ονόματα:

Του λοχία Πέτρου Πέτρου, του λοχία Χαράλαμπου Χάμπου, του Σάββα Συμεού, του Κώστα Χαραλάμπους, του Αλέξανδρου Ολυμπίου, του Δημήτρη Θεοδοσίου, του Σταύρου Ρουσουνίδη και του καταδρομέα Μιχαλάκη Χαραλάμπους.